Прочитај ми чланак

Саво: ЕУ са Вучићем потписала тајни споразум – Рио Тинто убацује …!

0

Покрет „Крени-Промени“ предао је данас Делегацији Европске уније (ЕУ) у Србији више од 290.000 потписа прикупљених онлајн петицијом којом се тражи обустава пројекта „Јадар“.

Директор кампање „Крени-Промени“ Саво Манојловић рекао је да су активисти дошли да поставе питање Делегацији ЕУ зашто се у Србији крше неке од темељних вредности ЕУ, попут еколошких стандарда, борбе против корупције и демократије.

Према његовим речима, демократија се заснива на грађанској суверености, која се остварује изборима, грађанском иницијативом и референдумом.

„Народна иницијатива која је предата Скупштини, која каже да грађани имају право да предложе закон уколико их има више од 30.000, не ставља се на гласање и прекршени су сви рокови“, нагласио је Манојловић.

Казао је да ЕУ крши сопствена правила, због чега активисти изражавају неслагање и протест.

Манојловић је подсетио на литијумску корупцију која је откривена у Португалији, у којој је пала влада и премијер, а чланови његовог кабинета су ухапшени.

„Нигде у ЕУ се тренутно не ископава литијум, једино је у Португалији то питање покренуто, али смо видели сада да је иза тога стајала корупција. Сматрамо да је слична ситуација и у Србији“, поручио је Манојловић.

Он је упитао ЕУ и да ли она може да гарантује да у Србији не постоји литијумска корупција.