Прочитај ми чланак

Савез за Србију: Време је за испуњење захтева протеста или проглашење бојкота

0

„Веома поштујући организаторе и струковна удружења која учествују на округлим столовима на Факултету политичких наука, дужни смо да уочи трећег округлог стола констатујемо да нас овај формат не приближава ономе што је тражено од стране опозиције, потписника "Споразума са народом" и организатора протеста "1 од 5 милиона", стоји у саопштењу опозиционог Савеза за Србију у вези најављенг сутрашњег округлугог стола разговора између опозиције и власти, који се по трећи пут одржава на Факултету политичких наука, овај пут на тему слободних медија у Србији.

У наведеном саопштењу за јавност се даље наводи:

„Прво, ово нису обавезујући директни преговори између власти и опозиције, већ необавезујући округли сто. Друго, тема округлог стола нису закључци и препоруке Стручног тима протеста „1 од 5 милиона“ за одржавање фер и поштених избора који су прихваћени од стране опозиције, али о којима се власт још увек није огласила.

Да бисмо коначно дошли до испуњења захтева са протеста који су одржани у више од 100 градова и општина широм Србије у последњих девет месеци, мора доћи до директних преговора власти и опозиције који би били окончани обавезујућим заједничким документом на који би обе стране ставиле свој потпис и који би одмах био примењиван у потписаним роковима. Ако тога нема, онда је свако учествовање представника власти у било каквим округлим столовима и другим разговорима само фингирање и одуговлачење како би се потрошило време до избора без икаквих суштинских уступака.

Како би ствари биле јасне, предлажемо организаторима трећег округлог стола да се на дневни ред сутрашњег стави обавезујући документ којим се сви потписници као парламентарне политичке снаге обавезују да ће до 15. септембра доћи до промена у РТС и РЕМ кроз закониту скупштинску процедуру, а у складу са препорукама експертског тима 1 од 5 милиона. Ако то власт прихвати, онда има смисла наставити даље разговоре и договоре око преосталих услова за слободне изборе.

Питање слободе медија није питање само 45 дана током трајања изборног процеса, већ пре свега медијских слобода између два изборна циклуса када у Србији влада тотални медијски мрак. Уколико власт сутра не буде спремна да прихвати један овакав договор, то значи да не желе никакав договор, а посебно не желе ништа да промене у сфери слободе медија која је кључни предуслов за фер и поштене изборе. У том случају долази време за проглашење бојкота наступајућих избора”.

У понедељак на ФПН-у нови округли сто о изборним условима, тема приступ медијима

У организацији Фондације за отворено друштво и београдског Факултета политичких наука (ФПН), у понедељак ће на ФПН-у бити одржан трећи по реду округли сто о изборним условима на ком ће представници политичких странака и савеза, медијских удружења, невладиних организација и универзитетски професори разговарати о стању у медијима у Србији.

Како су најавили организатори, тема састанка ће бити „Приступ медијима и њихова контрола“ а предвиђено је да медијска удружења и организације које прате изборе, представе своје налазе и препоруке на ту тему.

„Разговор ће бити посвећен приступу медијима и њиховој контроли, који су од кључне важности за обезбеђивање фер и слободних избора. Округли сто ће бити посвећен проблемима у овој области за које је могуће наћи задовољавајућа трајна или прелазна решења у периоду до одржавања наредних парламентарних и локалних избора“, наводи се у позиву организатора округлог стола.

Најављено је да ће први део дијалога, на којем ће бити представљене анализе организација цивилног друштва и медијских удружења, бити сниман и уживо емитован преко екрана постављеног у соби за новинаре на Факултету политичких наука а да ће други део округлог стола бити одржан без присуства медија, по правилима „Цхатхам Хоусе“.

У најави округлог стола коју су потписали декан ФПН-а Драган Р. Симић и извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, стоји и да ће у наредном периоду бити одржана још два састанка, посвећена бирачким списковима и изборној администрацији, као и бирачким правима грађана.

Састанак на тему приступа медијима почеће у 10 часова, а обраћања новинарима планирана су за 12.30.

Раније је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила да та партија неће учествовати на округлом столу власти и опозиције у понедељак као и наредним састанцима, „докле год су затворени за јавност“.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је јуче да је прихватило позив да учествује на састанку власти и опозиције посвећеном медијима али само у првом делу који ће бити јаван.

„Извршни одбор НУНС-а је одлучио да прихвати позив како би још једном поновио ставове Удружења о угрожености слободе информисања и изражавања, безбедности новинара и других медијских радника, неравноправном положају медија и другим темама и проблемима који директно угрожавају право градјана на потпуно, објективно и свестрано информисање“, наводи се у саопштењу тог удружења.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!