Прочитај ми чланак

САВЕЗ за СРБИЈУ У ПРЕПУНОЈ САЛИ: Слобода медија и КиМ су предуслов слободне Србије

0

У биоскопу Кварт у Краљеву, вечерас је одржана још једна у низу трибина будућих оснивача Савеза за Србију. Оснивачи су разговарали са грађанима о програму од 30 тачака, а једна од кључних тема разговора је била слобода медија.

Домаћин скупа и председник Народне странке, Вук Јеремић је истакао да актуелна власт притиска народ политиком сиромаштва и гушењем слободе, а на питање о ЕУ је истакао да сви у Савезу желе европско друштво, са нивоом слобода, заштите права радника и правне сигурности каква постоји у најразвијенијим европским државам, али да не треба правити предмет поделе од оног што од нас тренутно не зависи јер је и председник Француске рекао да проширења неће бити док се ЕУ не реформише

Драган Ђилас је, упитан докле ће овакво лоше стање у Србији трајати истакао да све зависи од нас самих и од тога колико се ослободимо страха.

„Нећемо се лагати. Ово може трајати дуго. А може трајати и краће ако заједно радимо на томе. Зато смо се и окупили у Савез.“ – рекао је он.

Председник Двери, Бошко Обрадовић истакао је да су га жестоки напади режимских медија на њега уверили у исправност одлуке о Савезу, и додао да се у Савезу нико не одриче својих појединачних идентитета, политичких програма и аутономије у деловању, али да су сви одлучили да се уједине „због промене лошег система власти у Србији и због очувања Космета у саставу Србије“.

Председник Левице Србије, Борко Стефановић је, упитан о оптужбама власти да је опозиција „предала Косово“, одговорио да се власт спрема или да да Косову столицу у УН или да изврши „разграничење“ чиме би отворили простор за несметано пљачкање Србије и власт у наредних десет година.

„Они мењају Косово за власт. Они тако призивају даље размене територија. Све за шта оптужују нас, они су урадили. Рачунају да се у Србији ништа не памти.“ – реко је он.

Председник Демократске странке, Зоран Лутовац рекао је да медијских слобода нема ако се свака критичка мисао сматра непожељном, ако се опозиција проглашава непријатељем, ако се медији отворено и прикривено притискају да буду у служби извршне власти. По њему, први корак ка ослобађању медија је ослобађање од узурпаторске власти.

На питање да ли Србија може да се ослободи Вучићеве диктатуре, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић рекао је да је тај процес већ започео оснивањем Савеза за Србију и да се на сваком кораку осећа буђење енергије већинске, пристојне Србије која ће сигурно победити али је важно да се то догоди што пре.

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије Милан Стаматовић је, говорећи о децентрализацији, истакао да се мора „покренути иницијатива да се подстицајним средствима мотивишу инвеститори који ће улагату у недовољно развијене средине (кроз пореску политику, обезбеђену инфраструктуру и др), а не да се новац слива у џепове фантомских „страних ивнеститора“

Председник покрета Срба са КиМ “Отаџбина” Славиша Ристић, упитан зашто као представник Срба са КиМ подржава Савез рекао је да је политика тренутне власти према Космету катастрофална и да се морају удружити снаге да би се то променило. „Наша деца морају имати будућност“ – рекао је он и додао да Вучић оптужује све ове људе овде, а управо је он укинуо српске институције на Космету.

Микица Вучинић, из Покрета за преокрет говорио је о изборним условима и притисцима на медије у Краљеву и Србији уопште. „Савез за Србију се мора изборити за својих 5 минута на РТС – у. Јер је то наша телевизија, сви плаћамо претплату.“ – истакао је он.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“, Жељко Веселиновић је, упитан о приватизацији ПКБ, Азотаре и других фирми, одговорио је да се све ове фирме „не затварају и не продају под сумњивим околностима зато што не могу да раде, већ управо зато што могу да раде успешно и зато што праве конкуренцију страним увозничким лобијима и разним сумњивим бизнисменима.“