Прочитај ми чланак

Савез за Србију : Подржавамо позив председника САНУ на дијалог

0

Савез за Србију је сагласан са академиком Владимиром Костићем, председником Српске академије наука и уметности (САНУ) о нужности дијалога у друштву, објављеног у ауторском тексту у НИН-у. Текст смо разумели као јавни апел и ценимо чињеницу да је први пут неко из једне националне институције послао такву трезвену поруку.

Слажемо се са констатацијом академика Костића о томе да „нема невиних“ али и да је „одговорност првенствено у рукама оних који су на власти“. Увек смо били спремни на озбиљне разговоре о свим темама, поготово на оне који би довели до слободних избора и ослобађања медија и на тај начин створили услове за излазак друштва из кризе.

FOTO: Savez za Srbiju

Нажалост таквих разговора није било, па чак ни на теме око превазилажења уставне, политичке и економске кризе након пандемије корона вируса.

Слажемо се и око констатације да број гласова „не сме да буде алиби за сва поступања којима смо сведоци, а поготову не за насиље“ и да то мора да важи за све. Сагласни смо да су институције опустошене и да је власт персонализована, али да нас то не ослобађа одговорности да разговарамо са политичким противницима, јер алтернатива разговорима јесте грађански рат, кога се као и академик Костић и ми прибојавамо.

Посебно делимо утисак председника САНУ да су грађани Србије „остали без демократске кондиције и вере у институције, вишепартијски политички живот и смисао личног учешћа у њему“ и очекивање да нам „неко са стране донесе расплет или решење, јер од нас више ништа не зависи“. Сматрамо то опасним стањем друштва, јер нас то доводи у осећај подаништва и нечије колоније.

Баш због тога нужан је хитан дијалога власти и опозиције. Али не „про форме“, да би се задовољио неко са стране, већ да би избегао сценарио кога се прибојава академик Костић, а и ми.

Не бежимо од одговорности, али власт је на потезу.