Прочитај ми чланак

Савез за Србију о незампаћеном експерименту: Влада Војводине гаси школе по селима

0

„Покрајинска Влада у току августа покушава да изврши незапамћени експеримент у школству и у намери је да затвори на десетине сеоских школа. Селу прети изумирање ако се школе угасе и Савез за Србију – Војводина то неће дозволити!”, стоји у саопштењу овог опозиционог савеза.

У наведеном саопштењу се даље наводи:

„Влада Војводине донела је „усмену“ одлуку да се спроведе такозвана мрежа школа. То значи да се од мањих сеоских школа тражи да се угасе у Привредном суду. Нешто веће школе врше реорганизацију код Привредног суда и припаја им се истурено одељење, тј. школа која је угашена. Ради се и о школама које имају и преко 100 ђака.

Директори су добили рок од пар недеља да угасе жиро рачун школе, ПИБ и све уговоре који су склопљени на основу јавних набавки под именом школе која се гаси.

Напомињемо да школе нису добиле сагласност Владе Војводине, ни било какву писмену одлуку о мрежи школа и о гашењу, нити било какве смернице о потенцијалном организовању рада школа унутар те мреже. Такође, школе немају ни докумант на основу којег би тренутни законски заступник – директор школу могао да угаси као правно лице.

Зато питамо председника покрајинске Владе Игора Мировића: има ли законски заступник – директор право да угаси школу чији је оснивач Република Србија и да ли директор школе крши закон ако без сагласности школског одбора приступи реализацији само усмених инструкција?

И кључно питање: како мислите да припојите школу наводно већој у другом селу, ако је угасите? Оно што се угаси, више не постоји, чак ни у Регистру за правна лица. Дакле, не постоји, а ви је наводно спајате?

Не разумемо чему гашење, ако ће школе остати ту где јесу и коме је у интересу да се школе у Војводини угасе и зашто се овај неразумни пројекат врши само у школама у Војводини?
Зашто по овом питању ћути Министарство просвете и министар Шарчевић?

Школе нису приватна фирма Игора Мировића или покрајинског секретара за образовање Њилаша Михаља, па да могу да је угасе, оне припадају нашој деци.

Савез за Србију – Војводина неће дозволити гашења сеоских школа и захтева хитно прекидање овог пројекта који се врши под велом тајне и хитно укључивање Министарства просвете, Националног просветног савета, савета родитеља и школских одбора у јавну расправу, која ће донети ширу слику и квалитетније решење.”

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!