Прочитај ми чланак

Савет Двери за биоетику: О каквом се „увозу” репродуктивног материјала ради?

0

Српски покрет Двери тражи од надлежних државних органа одговор ко је и у чије име потписао уговор о увозу донираног репродуктивног материјала из Шпаније и Данске? Да ли је и када спроведена шира јавна расправа о овој важној теми и да ли су сагледане могуће штетне последице са морално-етичког аспекта?

Наиме, недавно је ко други ако не председник државе Александар Вучић најавио да ће од 10. децембра и у Србији моћи да се обавља вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом (сперматозоиди и јајне ћелије) увезеним из Шпаније и Данске. То би требало да помогне бројним брачним паровима који се боре са стерилитетом.

Међутим, овакав облик биомедицински потпомогнуте оплодње захтева посебну морално-етичку процену из више разлога. Ако знамо да се приликом сваке оплодње меша генетички материјал оца и мајке, поставља се питање генетичког материјала увезеног од непознатог донора, што може утицати на промену генома будућих нараштаја.

Такође, најава председника државе, коме нигде у уставним надлежностима не стоји да се бави овом тематиком нити је за њу стручан, да ће ова процедура бити доступна и свим женама до 45 година старости које не могу да роде, а немају партнера (!), инсинуира могућности даље афирмације тренутно противзаконитог сурогат материнства и комерцијализацију трудноће, али и заобилажење закона којим би био отворен пут да хомосексуални парови наручују и усвајају децу.

Српски покрет Двери као покрет који своју политику темељи на хришћанским и породичним вредностима итекако разуме потребу породичних људи без деце да се остваре као родитељи и подржава их у томе. Са друге стране, увек ћемо се супротстављати сваком покушају нарушавања наших верских и традиционалних вредности, али и залагати за доказано најбоље начине да се помогне оним брачним паровима који не могу да се остваре као родитељи, уз поштовање светиње брака, људског живота и породице.