Прочитај ми чланак

Сатник Иво Удовичић: Ковид пропуснице продужити на 24 сата!

0

Командант Војне болнице Карабурма пуковник доц. др Иво Удовичић изјавио је данас да би само масовна вакцинација становништва и ковид пропуснице које би важиле 24 сата могле да сузбију и ублаже последице пандемије коронавируса.

Удовичић је агенцији Бета казао да се тренутно бележи благи пораст хоспитализованих пацијената, иако је за првих девет дана ове године забележено 30.000 новозаражених.Рекао је да се на лечењу у болници на Карабурми налазе 62 инфициране особе.

„У овој недељи очекујемо већи број пријема у болницу. Надамо се да та бројка ипак неће бити превелика, јер бисмо се онда нашли у великом проблему с обзиром да и међу здравственим особљем тренутно имамо 12 техничара и два лекара који су на боловању због вируса“, навео је Удовичић.

По његовим речима, у популацији се тренутно налази „мешавина“ различитих варијанти корона вируса, од делта соја, омикрон соја до вируса грипа.

На питање Бете да ли би Кризни штаб требало да продужи важење ковид пропусница, Удовичић је казао да је једино средство да се сузбије пандемија – вакцинација.

„Популација мора да се вакцинише глобално, јер видимо да сви нови сојеви долазе из земаља које имају најнижу стопу вакцинације и где се вирус несметано шири и мења. Колективни имунитет може да се стекне само масовном вакцинацијом, а начин како да подстакнемо оне који су невакцинисани јесте увођење ковид пропусница на 24 сата. Та мера је скоро у целој Европи била најефикаснија за спровођење масовније вакцинације“, објаснио је Удовичић, који је већ две године командант војне ковид болнице на Карабурми.

Истакао је да међу невакцинисанима има највише млађе популације, „која није априори против вакцине, али који мисле да ће лако преболети вирус“.

„На жалост, много младих је у протеклим таласима завршило у болницама и много њих је умрло само зато што нису били вакцинисани. У јединици интензивне неге ВМЦ Карабурма није било особа млађих од 55 година који су били вакцинисани, нити је било преминулих млађих од 55 година, који су били вакцинисани“, нагласио је Удовичић.

Упитан да прокоментарише масовне новогодишње скупове у Београду, као и заказан концерт за 13. јануар у „Београду на води“, Удовичић је рекао да свако масовно окупљање пуни ковид болнице.

„Нико од лекара не оправдава организовање масовних скупова на којима се шири зараза. Свако масовно окупљање је огроман ризик и струка је увек апсолутно против тога јер се на тим скуповима не води рачуна о противепидемијским мерама. Наш савет је да се избегавају масовни скупови“, закључио је др Иво Удовичић.