Прочитај ми чланак

Састанак у Сочију: Тема Косово и гас, Вучић тајновит у вези са шпијунском афером

0

Председник Александар Вучић враћа се из Сочија после састанка са председником Русије, на коме су, како каже Вучић, Владимир Путин и он претресли све теме у односима две земље. Ипак, Вучић није прецизно одговорио да ли је било речи и о снимку на коме се виде активности руских шпијуна у Србији. Председник Србије је потврдио подршку Путина када је реч о Косову и добио уверавања да ће Русија Србији испоручити довољно гаса, чак и када престане транзит преко Украјине.

Отмени Бочаров ручеј, летња резиденција председника Русије прави је избор за састанак, посебно када у Москви температура оде у минус. Минус у односима Русије и Србије, после шпијунске афере, бар на површини се не види. Састанак почиње старом темом – Косовом.

„Нисам оптимиста када је реч о постизању решења за проблем Косова, како ми то кажемо – компромисног и дугорочно одрживог решења између Београда и Пришине“, казао је Вучић.

Путин је одговорио да Русија подржава територијалну целовитост Србије и да инсистира на поштовању резолуције 1244. Ипак, и Путин мисли да постоји простор за једно „ако“.

„Русија је спремна да подржи компромисно решење ако га постигну Београд и Приштина. Наравно у том случају, подржаће позицију Србије“, изјавио је руски председник.

Захвалност за такав став Русије одмах је стигла кроз речи председника Вучића. Објаснио је да га бројни светски државници питају зашто стално иде у Русију, а он им поручује да мање од њих „чека у реду код Путина“. Вучић је изнео и малу историјску анализу.

„Да је Путин 1999. године одлучивао у Русији, Србија не би била бомбардована, а 2015. године нас је спасао жига срамоте на челу, да смо били проглашени геноцидним народом резолуцијом СБ УН“, каже Вучић.

Било је речи и о гасу – стара порука – Путин гарантује биће га довољно и кад Русија затвори транзит преко Украјине. На столу је очигледно била и шпијунска афера – али о томе само оволико:

„Ми смо разговарали о свим темама. Имамо добре односе и трудићемо се да их чувамо“, одговорио је Вучић.

Двојица државника разменили су поклоне. Вучић је Путину донео икону Преображења Господњег из 19. века. Заузврат смо сазнали да је осим странице Мирослављевог јеванђеља у Русији било још српских драгоцености.

„Путин ме изненадио пушком Милана Обреновића“, казао је председник Србије.

Шта значи дипломатски поклон – пушка краља који је најпре био велики русофил, а касније је водио аустрофилску политику – у овом тренутку не можемо знати.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!