Прочитај ми чланак

САСТАНАК НА ФПН: Живковић ухватио у лажи Вучића – представници СНС чак муцали?

0

Председник Нове странке Зоран Живковић каже да је напустио округли сто на ФПН-у јер је сазнао да је "Вучић слагао када је рекао да је прихватио неколико предлога НВО у вези са изборним условима". Додаје да та странка неће одлучити о бојкоту до последњег дана пред расписивање избора, до када ће се, каже, борити за боље изборне услове.

„Арис Мовсесијан и ја смо отишли данас на ФПН да видимо да ли је тачно да је Александар Вучић прихватио неких пет, шест, седам предлога Црте, Транспарентности и Црте. Ја сам одмах питао да ли је то тачно, они су почели да муцају, да се гледају, и рекли да имају добру намеру, али да ништа није усвојено. Ја сам закључио да је њихов председник слагао и није било потребе да даље останемо на том састанку“, рекао је Живковић у Дану уживо на Н1.

Живковић је рекао да Вучић „очигледно не жели да уради ништа да се побољшају изборни услови“.

„Нова странка ће наставити борбу за боље изборне услове. Ми смо рекли – ‘позовите ОЕБС’, он долази у року од 15 дана и контролише цео процес – предизборни, изборни и постизборни“, казао је Живковић.

Влада Србије је на последњој седници усвојила одлуку о образовању радне групе за сарадњу са ОЕБС, чији је задатак да прати примену препорука те организације за унапређење изборног процеса, а за председника радне групе именован је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

„Потпуно је бесмислено да министар унутрашњих послова буде шеф те радне групе. Ово су редовни избори, нема потребе за тако нечим…А ако већ неко треба да се бави тиме, онда је то министрака правде, а не МУП-а“, казао је Живковић.

Лидер Нове странке каже и да не очекују савршене услове за изборе, али да мора да постоји неки минимум.

„Вучић је слагао да је прихватио предлоге Црте, Цесида и Транспарентности и нема потребе да разговарамо с њим више. Али, то не значи да ћемо рећи данас да идемо у бојкот. Не, ми ћемо наставити да се боримо за изборне услове. Не разумем људе који кажу – нећемо да се ваљамо у напредњачко-радикалском блату, него ћемо чекати шта – савршене услове за изборе? Па да су савршени избори и да се поштује закон, ја се не бих бавио политиком, морате да се бавите политиком да бисте створили те избоне услове“, каже Живковић.

Наглашава да је опозиција „победила Слободана Милошевића и у горим изборним условима“.

„Бојкот никоме није донео добро. Вучић једва чека ‘добре демократе’ који ће рећи – ми смо високо морални, нећемо да учествујемо у овој прљавој борби. Морате да победите, ако треба, и њиховим средствима“, изјавио је лидер Нове странке.

Дејвид Мекалистер је приликом последње посете Србији рекао да је парламентарна пракса поправљена. „Не знам како мисли да је поправљена, можда је бољи ваздух, мада је јуче смрдело у Београду“, рекао је Живковић.

„Бежање од битке никад није донело победу“

„Мекалистер је мали чиновник из Брисела, без великог утицаја, будимо реални. Некада се разговарало са шефом Стејт департмента, с канцеларом Немачке о изборним условима, први састанак са представницима Албанаца, са Ибрахимом Руговом био је 2004. године, не у неком шпајзу у Бриселу, где је на поду лежао Вучић, него је био округли сто у дворцу у Бечу, уз присуство свих и пред камерама, и тако се то ради“, оценио је гост Н1.

Живковић каже и да поштује организаторе округлог стола на ФПН-а, али да друга страна није спремна на дијалог.

„То не значи да ми одустајемо од разговора. Ми ћемо се борити до дана расписивања услова, а онда ћемо да одлучимо да ли постоји минимум услова, несто што личи на 2000-ту годину, када смо победили Милошевића…До тада има четири, пет месеци, промениће се нешто…Ми смо сваког дана на улици, у наредних пет дана формираћемо изборни штаб, спремамо се као да ћемо учествовати на изборима“, каже Живковић.

Сматра и да „бежање од битке никад није донело победу“.

 

„Ајде да се боримо до последњег тренутка, а ако у дану расписивања избора одлучимо да нема довољно услова, онда да идемо у бојкот. Ја када сам питао оне који шест месеци унапред иду у бојкот, они нису знали да ми одговоре какав је успех бојкота, колико је то проценат. Они су рекли – ‘није важно’. Како није?…И друго – шта радимо после избора, годину, две касније. Бојкот има свог смисла, али дај да се до дана расписивања избора боримо да остваримо барем минимум услова, да можемо да га победимо“, казао је Живковић.

Додаје и да „аутократе уживају да немају противнике, да немају никога ко ће покушати да их смени“.

„Ово и није борба за изборне услове, него за победу на изборима“, рекао је Живковић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!