Прочитај ми чланак

Саслушан Милорад Додик

0

Сарајево -- Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, напустио је данас Тужилаштво БиХ, где га је саслушао поступајући тужилац.

Он је добио позив, према незваничним информација, да тужиоцима да исказ о околностима афере „Икона“. Додик је ушао у зграду Тужилаштва БиХ на споредни улаз у 11 сати, а кроз исти тај улаз зграду је напустио око 12 сати.

Подсећамо, ради се о икони коју је Додик поклонио Сергеју Лаврову, министру спољних послова Русије, приликом недавне посете БиХ.

Убрзо су реаговали званичници Украјине, која тврди да се ради о икони која је део њене културне баштине и за коју сматра да је украдена. Недуго потом Лавров је икону вратио, те је наложено Интерполу да истрагом утврди њено порекло.

Због ове афере, раније у Тужилаштву БиХ саслушан амбасадор БиХ у Москви, а исказе ће дати и остала два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

У Сарајеву је због ове афере недавно боравио и амбасадор Украјине Васиљ Кирилич, који је одржао састанке с министром спољних послова БиХ Бисером Турковић и главном државном тужитељком Горданом Тадић.

Украјина је у више наврата затражила враћање иконе тврдећи да она представља њихово културног благо. Недавно је и шеф украјинске дипломатије поручио да „Додик наставља лагати јавност“ и да је икона њихова.