Шаровић напредњаке подсетио на њихову прошлост: Срећна вам девојачка слава

0

Током рада Скупштине Србије народни посланик Српске радикалне странке, Немања Шаровић, износећи свој став о извршитељима подсетио присутне напредњаке да многи од њих имају радикалску прошлост коју би сада да забораве:

– Даме и господо народни посланици, као што смо чули, данас је крсна слава Света Три Јерарха, па ево и ја да честитам православним верницима и српским радикалима који славе. Али, ево, ја ћу честитати, за разлику од мојих колега, и вама, бившим радикалима.

Неки се захваљују, неки кажу да није више њихова слава. Можда није више ваша, али је била ваша девојачка, па је ипак ред честитати.

Друга ствар, занимљив је, заиста, ја сам на то указао на претходној седници, избор тема о којима ћемо расправљати. Ја бих волео и председавајућег да питам – када ће на дневном реду бити закон о укидању јавних извршитеља, који је у процедуру предала Српска радикална странка, а који је потписима подржало више од 100 хиљада грађана Србије?

Ви веома добро знате да су јавни извршитељи пијавице које сисају крв и деру кожу са леђа грађана Србије свакодневно, да су то људи којима сте дозволили да легално отимају милијарде, буквално милијарде динара, и то је према овим званичним извештајима које смо добили.

Тиме што одбијате да тај закон ставите на дневни ред да се о њему расправља, ви не показујете поштовање према посланичкој групи СРС, пре свега према грађанима Србије, а знате веома добро да међу тих 100 хиљада људи има и много оних који нису ни гласачи ни симпатизери Српске радикалне странке. Веома добро знате да је народ озлојеђен због тога што раде и због зулума који свакодневно спроводе над грађанима Србије, али ви по том основу апсолутно ништа не предузимате.

Ви сте недавно, и то сам убеђен под притиском Српске радикалне странке, за две трећине смањили надокнаде јавним извршитељима. То показује колико су они пљачкали грађане Србије. Видите да и даље нико не одустаје од тог посла, што значи да су надокнаде које узимају и даље енормне и да су потпуно неоправдане.

Имате ли ви образа да седите, да слушате такве оптужбе и да ћутите? Да ли ће вас бити срамота када се вратите међу своје колеге, од приправника, па надаље, и у Државном већу тужилаца и у Високом савету судства? Мислите ли да су вас због тога бирали и да сте због тога дошли овде, да погнете главе и да ћутите?

Мене би на вашем месту било срамота. Вас, нажалост, очигледно није.

Дајте да чујемо када се ради о овим заменицима јавних тужилаца и судијама чији избор предлажете, да чујемо чији су то људи, да чујемо да ли су то жути тужиоци и жуте судије, да чујемо да ли стојите иза својих предлога? Да ли ће њиховим евентуалним избором у правосуђу бити макар мало боље? Да чујемо да ли стојите иза својих других колега који раде у судовима, који раде у тужилаштвима широм Србије и да видимо колико је корумпираних, колико је оних који крше закон? Да чујемо против колико сте њих поднели кривичне пријаве, против колико њих водите дисциплинске поступке и поступке за разрешење? Да ли је то мањи број тужилаца и судија или они чине већину?

Да ли сте ви на врху те злочиначке пирамиде која, како чујемо од представника режима, постоји и свуда је пустила те своје краке, апсолутно свуда?

Да ли је, господо, нормално да Загорка Доловац никада не уђе у овај високи Дом? Да ли је то нормално? Који то она важнији посао има? Да ли та особа постоји? Ево, ви је можда виђате. Грађани Србије се питају – да ли је киднапована, зашто не врши функцију на коју је изабрана, зашто се не оглашава, зашто ћути? Шта је са њом? Да ли је жива, да ли је киднапована, да ли је спречена, да ли је на боловању? Где је? Не знамо, али знамо да није тамо где треба да буде и знамо да не ради оно за шта је изабрана да ради.

На пример, када министар, конкретно Зорана Михајловић, шаље службено возило министарства по ухапшеног државног секретара да га дочека након пуштања из притвора и довезе испред министарства, па га чека на улици да се са њим љуби и грли уз телевизијске екипе, да ли је то притисак на судство, да ли је то дозвољено?

Да ли се на тај начин поручује правосудној грани власти да треба сви да погну главе и да ћуте као што сте ви данас погнули главе и ћутите у Народној скупштини Републике Србије?

Да ли је притисак на правосуђе када председник Републике, након хапшења оног првог државног секретара, односно он је био директор „Инфраструктуре железнице“, али такође, бивши саветник министра Зоране Михајловић и њен блиски сарадник кога је она поставила, ухапсе њега, он каже – делио сам паре са Зораном, први се јавља, ни Загорка Доловац, ни овај Милојевић, него се јавља председник Републике и каже – ја верујем у невиност Зоране Михајловић? Кога брига у шта он верује?