Прочитај ми чланак

Шаровић Малом у лице: Не занима нас Ђилас већ вратите паре које сте украли

0

Трећег дана расправе о предлогу буџета за 2020. годину посланици су са министром финансија највише полемисали о пензијама и председнику Странке слободе и правде Драгану Ђиласу.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић рекао је на данашњој седници да је „био предизборни или развојни, буџет свакако лош“.

Он је поновио питање „зашто се влада бави враћањем некретнина одузетих пре 70 или 80 година, а не враћа пензије које су одузели противуставним законом“.

Шаровић је изнео рачуницу ПИО фонда да је пензионеру чија је пензија крајем 2014. године износила 50 хиљада динара, после смањења и свих повећања у медјувремену, до краја септембра 2018. године укупно одузето 282.800 динара.

Он је од министра финансија тражио да он достави свој обрачун са урачунатом каматом и изнесе колике би биле пензије да није било умањења.

Министар финансија Синиша Мали одговорио је да је добио шлагворт да се поново врати на Драгана Ђиласа и његову имовину и додао да су нам Ђилас и бивша власт оставили дефицит, мањак у буџету и касу у минусу.

„Тај минус износи 7,6 милијарди евра по тадашњем курсу, а за то време Ђилас је у својим фирмама приходовао 619 милиона евра и себи исплати добит од 105 милиона. Ту је одговор на питање где су пензије“, рекао је Мали.

Он је захвалио пензионерима који су „разумели у ком стању се налази држава“ и који су највише осетили терет реформи.

Шаровић је одговорио да ни пензионере ни њега не занима Драган Ђилас.

„Ако ви мислите да ћете то што сте у задњих пет година отели огроман новац пензионерима правдати влашћу Ђиласа до 2012. године, грдно се варате. То што ви кажете хвала пензионерима, ви то окачите мачку о реп“, рекао је Шаровић и поновио захтев да се изнесе податак колика је уштеда од пензија.

„Ко је то вас овластио да ви одредите да ће пензионери сносити трошак реформи? Што нисте ви у влади сносили тај трошак“, питао је Шаровић.

Орлић: Радикали држе Ђиласа на власти у Општини Стари град

Одговорио му је посланик СНС-а Владимир Орлић оптужбом да се радикали залажу за смањивање пензија, које су, како је истакао, данас веће за 13,7 до 19,4 одсто у односу на 2014. годину.

Орлић је рекао да радикали „држе Ђиласа на власти у општини Стари Град“ и питао колико су десетина милиона динара узели заједно из џепа градјана на тој општини.

Синиша Мали је питао Шаровића како може да заборави профите Драгана Ђиласа и стање у земљи до 2013. године и поновио да одлука о смањењу пензија није била лака, али да је Александар Вучић тада поступио храбро и одговорно.

Шаровић је поновио да за пензије гарантује држава и да у њих не сме да се дира, односно да се уштеда могла остварити на много других начина.

„Опет сте избегли, господине Мали, можда због тог телефона којим се непрестано бавите, да одговорите колико је тачно милиона евра уштедела држава тиме што сте исплаћивали мање пензије“, закључио је Шаровић.

Посланици ће данас завршити начелну расправу о буџету, а следеће недеље очекује се расправа о амандманима и гласање.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!