Прочитај ми чланак

Шаровић изнео доказе: Весић примио милионе у поклонима! Дошла полиција у маскама!

0

Председник покрета "Љубав, вера, нада" Немања Шаровић изјавио је данас да ће тај покрет, поводом коришћења изнајмљеног кампера у виду поклона, поднети пријаву Агенцији за спречавање корупције против заменика градоначелника Београда Горана Весића.

Шаровић је на конференцији за новинаре испред Скупштине града рекао да ће „инсистирати на томе да се хитно реагује јер се ради о случају корупције који траје, и који ће трајати неколико месеци“.

Он је најавио да ће сутра у 10.00 сати испред Скупштине града припадници тог покрета донети „еколошку канцеларију“, коју, како је навео, у складу са законом за спречавање корупције може да користи заменик градоначелника.

„Уобичајено је да се актери корупције труде да је прикрију. Медјутим режим Александра Вучића је специфичан и по томе што они врло радо пију вина од по неколико хиљада евра, плаћају вечере од по неколико хиљада евра, носе изузетно скупа одела, летују, зимују по најскупљим мондемским дестинацијама, и практично се не труде да сакрију да живе живот филмских звезда, а истовремено немају приходе, барем не у складу са законом, који би то могли да оправдају“, рекао је Шаровић.

Шаровић је рекао да је један од таквих случајева корупције и покретна канцеларија Горана Весића, коју он користи трећи месец, а на основу изјава у медијима „представљена је као поклон“ од његовог пријатеља Немање Алексића, адвоката из Новог Сада „за кога кажу да заступа многа јавна предузећа и челнике Српске напредне странке“.

„Он каже да има право да иде на посао како хоће и чиме хоће али Закон о спречавању корупције каже да јавни функционер може примити протоколарни поклон, који се прима од страних државника и организација, а то овде није случај, и може примити пригодан поклон. Али кампер ни у ком случају не може бити пригодан поклон, нити је дат у прилици у којој се размењују поклони“, казао је Шаровић.

Додао је да је покрет на чијем је челу ступио у контакт са фирмом из Руме од које је кампер изнајмљен, и да је по ценовнику за конкретно возило које користи заменик градоначелника Београда Горан Весић речено да изнајмљивање по дану кошта од 11.280 до 16.200 дневно.

„Када се сабере од 16. септембра до 15. децембра, укупан износ најма је 1.235.960 динара. Укупан износ што је Немања Алексић морао да да је 10.519 евра. У којој држави је дозвољено да јавни функционери примају овакве скупоцене поклоне не знам, али у Србији није“, рекао је Шаровић.

Према његовим речима вредност поклона који јавни функционер може примити и задржати у Србији је ограничена на десет одсто просечне плате, која износи 550 евра, што значи да овај поклон „191 пут превазилази максималну законом дозвољену вредност“.