Прочитај ми чланак

Шаровић донео патку и прасе Вучићу: Новац од поклона дај за малог Гаврила! (ВИДЕО)

0

Председник покрета Љубав, вера, нада Немања Шаровић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић за поклоне које је добијао од привредника и шеика из Уједињених Арапских Емирата током 2012. године наводио да су вредности од по 400, одосно 800 динара, што је вероватно далеко испод њихове тржишне вредности, и позвао је председника да све поклоне које је задржао да на продају, а да новац тако прикупљен уплати за лечење болесног детета из Крагујевца.

Шаровић је на конференцији за новинаре испред председништва Србије рекао да Вучић током 2012. године примио 28 поклона за које је навео да су укупне вредности 19.700 динара, и све их је задржао, под објашњењем да су неки од њих били „пластичне“ фигуре.

Шаровић је рекао да је рекао да је због тога покрет Љубав, вера, нада за председника Србије спремио поклоне, „пластичну патку“, свињу и зеца, које ће му предати преко секретаријата председништва, „да може да их задржи“ пошто су мале вредности, заједно са захтевом да поклоне које је задржао да на аукцију у року од седам дана, или ће против њега бити поднета пријава Агенцији за борбу против корупције.

„Вучић је у 2013. години пријавио само два поклона, слику коју је добио од шеика Бин Заједа, за коју је навео да вреди 810 динара и пластичну камилу, коју је добио од директора фирме из УАЕ, за коју је рекао да кошта 400 динара“, рекао је Шаровић и питао да ли неко може да верује да милионери поклањају слике 800 динара?

Он је додао да председник Србије по закону има право да задржи поклоне у вредности од десет одсто од просечне зараде у земљи, у време када је поклон добијен, а да све што је изнад тога мора да врати у јавну својину.

„У току 2013. године нема ниједног пријављеног поклона, све до септембра 2014. нема ниједног поклона. Од краја 2014. године (Вучић) није задржавао поклоне“, казао је Шаровић.

Међу примерима какви су поклони које је председник Вучић задржао, уз тврдњу да су мале вредности, Шаровић је навео „слику димензија 50 са 88 центиметара коју је поклонио амбасадор Ирана за коју је пријављено да вреди 600 динара“, као и „реплику генералског бодежа руске војске коју је добио од Димитрија Рогозина за коју је пријављено да вреди 2.000 динара“.