Прочитај ми чланак

Шапићу кривична пријава због нелегалне виле

0

Против председника Општине Нови Београд и потпредседника СНС, Александра Шапића, као и НН лица које изводи грађевинске радове, поднета је кривична пријава због нелегалне градње на Бежанијској коси, сазнаје Нова.рс.

На адресу Првог основног јавног тужилаштва у Београду, 14. јуна, стигла је кривична пријава против новопеченог члана Српске напредне странке због нелегалне изградње виле у насељу Бежанијска коса.

Printscreen

Подсетимо, Шапић је пре пола године купио кућу на Бежанијској коси површине од 149 квадрата. На сајту Агенције за спречавање корупције пише да та кућа има површину од 98 квадрата, док је у катастру непокретности наведено да је њена корисна површина 149 квадратних метара.

Према подацима с тог сајта, та кућа има подрум, приземље, први спрат и поткровље, а у катастру пише да овај, као и остали објекти у непосредној близини, у тренутку градње нису имали грађевинску дозволу. Назначено је и да је покренут поступак за легализацију.

На лицу места види се да је у току озбиљно реновирање тог објекта, а постављена је и грађевинска табла, на којој је наведено име инвеститора (Александар Шапић), адреса, одобрење за радове, пријава, предвиђени датум почетка и краја радова.

Табла је у међувремену прекривена, а како сазнајемо, то је учињено након што је на друштвеним мрежама објављена њена слика, и то с адресом нове Шапићеве куће.

Због нелегалне градње, против Шапића је кривичну пријаву поднео његов први комшија, Љубинко Пејовић и то због тога што је, како наводи у пријави, угрозио квалитет његовог становања и драстично умањио вредност његове некретнине.

У документу се наводи да је Шапићева вила “део јединственог стамбеног објекта, те да се ту налази и стамбена јединица у власништву Пејовића.

“Оба стана се налазе под заједничким и јединственим кровом, а објекат је подељен по вертикали. Од почетка маја 2021. године, пријављени Александар Шапић изводи грађевинске радове на свом делу објекта, као и на заједничком таванском простору”, истиче се у пријави.

Даље се наводи да је Шапић у великој мери угрозио квалитет становања свог комшије, подизањем високог зида који дели два суседна објекта.

“Блокиран је досад природан поглед на јавне површине и тиме је на драстичан начин смањена вредност стамбене јединице чији је власник подносилац ове пријаве. Љубинко Пејовић је одмах пријавио нелегалну градњу надлежној грађевинској инспекцији градске управе Града Београда и то до сада са четири поднеска, међутим инспекција не предузима ништа из своје непосредне надлежности”, истиче се у документу у који је наш портал имао увид.

Како се наводи, кривичном пријавом је, поред Шапића, обухваћено и НН лице које изводи грађевинске радове.

„Евентуална пријава радова на инвестиционом одржавању постојећег стамбеног објекта, чији је власник Александар Шапић, код општинске управе Нови Бегорад је својеврсни фалсификат, с обзиром на то да се у конкретном случају не ради о радовима на инвестиционом одржавању или адаптацији, већ о грађевниским радовима за које се, по Закону о планирању и изградњи, мора прибавити грађевинска дозвола, а за коју је, поред осталог, неопходна и сагласност власника објекта(Љубинка Пејовића), с обзиром на то да се ради о јединственом грађевинском објекту“, наводи се у документу који је Првом основном јавном тужилаштву у Београду доставила канцеларија адвоката Владмира Гајића.

Колико кошта Шапићева вила

Колико је Александар Шапић платио ту кућу није познато, а агенти за некретнине кажу да се просечна цена на тој локацији креће око 1.500 евра по квадрату. Они, међутим, истичу да цене две куће, које се налазе једна до друге, могу да буду драстично различите.

“Све зависи од опремљености, да ли је кућа запуштена или одржавана… Ту има много фактора. Тешко је закључити само на основу локације и површине”, додаје наш саговорник.

Цену може да обори и чињеница да је вила коју је купио Шапић изграђена без дозволе за градњу, те да је у току процес озакоњења.

Осим нове куће на Бежанијској коси, Шапић у свом власништву има још једну кућу од 380 квадрата у Звечанској улици, двоетажни стан површине од 150 квадрата и гаражу од 48 квадратних метара.

У дворишту виле у Звечанској улици без грађевинске дозволе подигао је спортски објекат од 286 квадрата, базен површине 56 квадрата, помоћни објекат од 38 квадрата, као и надстрешницу од 145 квадрата.

У свом власништву има и два аутомобила марки “BМW x5” и “ауди А6” из 2004. и 2013.

Ако ћемо се држати просечне цене, кућа председника Општине Нови Београд могла би да вреди више од 220.000 евра.

Уговорена цена међутим није коначна, јер је у току реновирање тог објекта.