Прочитај ми чланак

Шапићеви нови секретари: Један председник скупштине општине Н. Београд, други…

0

Досадашњи секретар за озакоњење Марко Кулић преузео је место секретара за урбанизам и грађевинске послове, на чијем се челу до сада налазила Бојана Радаковић. Кулић је широј јавности постао познат након што је сео у фотељу секретара за озакоњење уместо Немање Стајића, који се доводио у везу са разним коруптивним пословима везаним за озакоњење у Београду. Поред Кулића, нови секретар постао је и Предраг Јушковић, председник скупштине општине Нови Београд и истакнути функционер СНС.

Након промена на челу Секретаријата за јавни превоз, према сазнањима Нове, талас промена градских секретара у Београду није завршен, напротив. Уместо досадашње секретарке за урбанизам и грађевинске послове Бојане Радаковић постављен је Марко Кулић, добро познато лице међу градским секретарима. Управо је Кулић заменио Немању Стајића, некадашњег секретара за озакоњење који је довођен у везу са више спорних легализација у Београду.

Осим секретарске каријере, Кулић је према информација које је објавио БИРН, члан Главног и Извршног одбора СНС. За није познато због чега је дошло до ове рокаде на челу секретаријата.

Када је реч о Секретаријату за послове озакоњења, на његовом челу ће бити Предраг Јушковић. Као и Кулић, Јушковић је члан СНС, али и председник скупштине општине Нови Београд што може да се види на сајту ове београдске општине. Осим функционерске каријере, Јушковић је градио и пословну, будући да се готово три године налазио на челу фирме „Пете европске универзитетске игре Београд 2020“, коју је основала Влада Србије за организацију европске универзијаде.

Иако је организација овог догађаја била планирана за 2020. годину, отказана је због пандемије коронавируса, али је директор Јушковић све до децембра 2021. године добијао плату у износу од 196.000 динара.

Према подацима објављеним на сајту Агенције за спречавање корупције, Јушковић и даље обавља функцију председника Скупштине општине Нови Беооград и за ту функцију добија накнаду у вредности од 139.000 динара. Осим тога, Јушковић је и виши царински инспектор у Управи царине Министарства финансија и за то добија новчану надокнаду од 76.564 динара. На тој функцији је од 2021. године.

Подсетимо, досадашњи секретар за јавни превоз у Београду Предраг Лукић поднео је оставку на ову функцију. Како Нова незванично сазнаје из извора блиских напредњацима у Београду, он је поднео оставку због притисака везаних за подношење одређених кривичних пријава у граду.

Досадашњи секретар Лукић није био расположен да говори.

„Немам коментар. Хвала вам и пријатно“, рекао је кратко досадашњи секретар Предраг Лукић.

Лукић је од 2004. године на функцији директора у превознику „Ласта“, а према јавно доступним информацијама које су доступне и на „Линкедину“, он ту функцију обавља и даље. Будући да након првог позива није одговарао на питања, није потврђено или демантовано да ли и даље обавља ову функцију.

Његов одлазак са функције прокоментарисао је и градоначелник Београда Александар Шапић који је рекао да је Лукић добар и вредан човек, али да „ради на мало обртаја“.

„Питајте њега што је поднео оставку. Ја сам га предложио. Дал‘ сам био презадовољан? Баш и нисам. Он је један фин и поштен човек, али број обртаја на којима ради некако није био онакав какав би мене задовољавао“, рекао је Шапић на конференцији за медије на којој је представио нови систем наплате карата у градском превозу, који важи од среде 17. маја.

Градоначелник је подсетио на свој живот у Бечеју и рекао да је директор ГСП радио да „тај војвођански број обртаја“, преноси Н1.

„Миран, тих, полако, за све има времена. Е, некад нема времена“, истакао је Шапић и додао да директор можда није могао да се пребаци на „нови број обртаја“.