Прочитај ми чланак

Шапићев учинак за 3 месеца власти: Прогласио рат медијима и урадио ништа

0

Од када је Александар Шапић дошао на чело Београда прошла су три месеца, а нови градоначелник нема баш чиме да се похвали. Уместо тога видели смо гафове, нападе на новинаре и бесмислене идеје. Конкретних решења која би користила свим становницима Београда није било. Са друге стране, ревносно је радио на смени свих сарадника бившег градоначелника, а пре свега заменика Горана Весића.

Дуго се спекулисало да ће Шапић бити нови градоначелник, али одлуку о томе није донело ни чланство СНС, ни Београђани, па практично ни Шапић – одлука је била искључиво у рукама Александра Вучића. Он је изабран да као бивши ватерполиста и први човек Новог Београда замени Зорана Радојичића на челу престонице.

Од тада је прошло три месеца, а Шапић је у главном граду урадио једно велико ништа.

Предлоге смо чули (можда је боље да нисмо), видели смо смену “неодговарајућих” кадрова, нападе на новинаре, али и ухлебљивање страначких кадрова. Но, најбоље је да кренемо редом.
Прогласио „рат“ медијима који му постављају „незгодна“ питања

За само три месеца Александар Шапић успео да је постане део извештаја новинарских удружења, будући да је јавно говорио да не жели да даје изјаве за новинара Нова С И Н1. Говорио је да су то лажовске телевизије, да се његове изјаве монтирају али и отворено рекао да Градска управа неће одговарати на упите који стижу од медија чији рад му се не допада. На скупштини Града Нову је назвао лажовском, док је репортеру Н1 телевизије поручио да режира боље него “Кјубик”.

Уместо одговара на питања, новинари од Шапића добијају само увећане децибеле, уз најаву да на питања нећемо ни добити његове одговоре јер он одређује коме ће одговарати, а коме не.
За потоп крив Бог, решење за поплаве – саобраћајни знакови који упозоравају

Када је почетком јула пала велика количина кише, Шапић се обратио и навео да је за поплаве крив Бог на кога нико не може да утиче. Иако је тада свега неколико дана био на челу Града, могао је да објасни како нисмо били довољно припремљени, али уместо тога добили смо објашњење да Бог има своја правила.

На истој конференцији предложио је да се уведу саобраћајни знаци које ће упозоравати људе да ту не пролазе када су велике падавине.

„Изузетно је важно да извршимо неку врсту едукације. Важно је апеловати људе да буду обазривији“, казао је тада Шапић.

Купио телевизоре за канцеларију наводно из свог џепа, рачуне није показао

Под паролом да мора буде информисан о дешавањима у Београду, Шапић је купио осам телевизора за своју канцеларију, јер их „има и у својој кући“. Поручио је новинарима да их је платио из свог џепа, али на наша питања да покаже конкретне рачуне, Шапић није одговарао.

У свом стилу говорио је медијима да о томе информације дају „пријатељи из власти“, који доји дотурају “опозиционим” медијима информације о њему.

Сменио Весићеве кадрове, сукоби са бившим замеником и даље трају

Практично од момента када је ушао у СНС, Шапић је ушао у отворени сукоб са Гораном Весићем. Обојица су слали оштре поруке у јавност, а завршни чин било је Шапићево смањивање некадашњих кадрова које поставио Весић.

Одмах пошто је и формално постављен за новог градоначелника Београда, Шапић је припремио смене директора градских предузећа. Његов првобитни план је био 14, али је накнадно у преговорима са повереницом СНС за Београд Аном Брнабић тај број смењен на 10.

„Неки су разрешени јер са њима нисмо били задовољни, а неки су се мало уморили и поднели оставке”, рекао је градоначелник.

У питању су кадрови који су постављени за време Горана Весића, чиме је њихов сукоб ушао у нову фазу.

На рез код градоначелника наишла је и жена која је својевремено Шапићевој фондацији донирала све своје медаље, како би исте биле продате у хуманитарне сврхе. Реч је о Драгани Белојевић, сад већ бившој градској секретарки за спорт и омладину и супрузи некадашњег голмана Партизана Дарка Белојевића.