Прочитај ми чланак

Шапићев шеф кабинета ухваћен како директно крши закон, али без икаквих последица

0

Више јавно тужилаштво у Београду у априлу је формирало предмет у случају Ненада Милановића, шефа кабинета градоначелника Београда Александра Шапића, који је снимљен како представницима турске компаније "Кенткарт" нуди намештање тендера, а предистрага у поменутом предмету већ месец и по дана тапка у месту.

Представници града Београда нудили су турској компанији „Кенткарт“, задуженој за систем наплате карата у градском превозу, нови посао који би им био додељен на намештеном тендеру, уколико пристану на споразумни раскид уговора из 2021., а за цео случај сазнало се након што је БИРН објавио аудио снимак са састанка. Представници „Кенткарта“ су ту понуду одбили.

“Кенткарт” је најпре затражио да им се поменути посао додели путем преговарачког поступка, а када им је речено да то није могуће, понуду су одбили. Тада су уследиле и претње од Шапићевог шефа кабинета Милановића који је запретио да уколико представник „Кенткарта“ Сава Терзић до петка не дође да потпише (раскид) уговора, представници Града ће изаћи са својим информацијама.

“Саво ти ћеш бити лично оптужен као неко ко је у томе 15 година и као неко ко је упропастио јавни превоз у Београду”, чуо се Милановић како говори.

Убрзо након што су информације о покушају намештања тендера испливале у јавност, огласило се и Више јавно тужилаштво у Београду. Како је тада речено, Посебно одељење за сузбијање корупције формирало је предмет ради провере информација које су објављене на појединим порталима, у вези са садржином разговора са састанка који су представника Управе града Београда са представницима иностране компаније „Кенткарт“.

Ипак, предистрага у поменутом случају тапка у месту.

„Предузимају се све неопходне провере. У току је предистражни поступак, те информације из истог не могу да се објављују у јавности“, речено је за Нову из Вишег јавног тужилаштва.

Адвокат Божо Прелевић у разговору за лист Нова наводи да га не чуди што истрага против Шапићевог сарадника стоји у месту.

„И стајаће, не очекујем ништа у том случају. Истрага неће бити покренута зато што Ненад Милановић то није урадио без консултација са људима из странке, то је једна ствар. Друга ствар, он није урадио ништа што је неуобичајено за његову странку, и трећа суштинска ствар – не знам да ли је за грађане Београда боље да је настављена та сарадња или боље што је прекинута. Јер ту анализу нико није урадио, а то је централно важна ствар. Сам чин разговора је нешто што је покушај кривичног дела, уцене, подмићивање да ће добити неки тендер… Али у суштини ми не знамо да ли је овај нови изум бољи или лошији, финансијски исплативији или неисплативији. Сам разговор је једна ствар, а ово друго да би било злоупотреба службеног положаја морало би да у себи носи штету, а не знамо да ли је ико урадио анализу до сада“, наводи Прелевић за наш лист.

Подсетимо, како је БИРН писао, Милановић је на састанку 9. марта рекао представнику Кенткарта Сави Терзићу да ће га оптужити да је „упропастио јавни превоз у Београду” уколико турска фирма не прихвати понуду о споразумном раскиду уговора.

БИРН је дошао до снимка од 40 минута на коме се чује како се шеф градоначелниковог кабинета обраћа турском директору компаније и говори му да им је он, уколико пристану да споразумно раскину уговор, већ понудио нови посао на будућем намештеном тендеру.
Александар Шапић конференција за новинаре Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс

„Преузео бих и одговорност да кроз поступак јавне набавке обезбедим Кенткарту наставак у пружању услуга, али то није прихваћено од стране Вашег српског партнера”, рекао је Милановић на поменутом састанку.

Иначе, „Кенткарт“ је био задужен за увођење система за наплату карата у јавном превозу Београда од 2011. године, а нови десетогодишњи уговор је потписан 2021. године.

Шапић је још у септембру прошле године најавио је да планира да наплата јавног превоза пређе у руке града јер је незадовољан наплатом истог, а крајем тог месеца основано је и предузеће ЈКП Наплата превозне услуге.

Кривично дело у интересу града

И сам Шапић је говорио о спорном снимку и шокирао изјавом.

„Прво, тај снимак кружи месец дана. Мени се прети тим снимком да не уђем у све ово. Кенкарт нам прети да не би ми ушли у растурање њиховог лоповског система. Ово је први државни службеник који нуди мито да заштити интерес града? Пошто сам тако закључио из тог текста. Што се тиче снимака, они нек то предају надлежним органима и нек утврде ко је овде ко је коме хтео да направи штету. Само се поставља питање, што му нису понудили мито и што се нису договорили с њим“, рекао је Шапић.