Прочитај ми чланак

ШАПИЋ вс ВЕСИЋ: Ко је „докон поп“, а ко је „у кампањи“?

0

Налог за рушење једног објекта на Новом Београду покренуо је лавину оптужби и питања зашто се једни нелегални објекти руше, а други остају.

Покренуто је и питање колико то све има везе са предстојећим изборима у Београду и с местом градоначелника.

Ко је у кампањи за градоначелника Београда, а ко ради свој посао? Ко говори, а ко не говори истину? Ко поштује, а ко не поштује закон? То смо покушали да сазнамо од градског менаџера Горана Весића и председника општине Нови Београд Александра Шапића.

„Још једном поручујем господину Весићу, уз сво разумевање његове еуфорије поводом кандидатуре да морамо да радимо по закону, морамо да говоримо истину и да не можемо да рушимо ако за то не постоји законски основ“, каже Шапић.

„Шта је рекао да је мој захтев за рушење објеката почетак кампање? Знате како каже наш народ, докон поп и јариће крсти“, наводи Весић.

А конфликт је настао због објекта у Студентској улици, због чије изградње је град поднео кривичну пријаву против Н.Н. лица.

„Ја верујем да ће имати прилике да објасне како је настао тај објекат, како је могуће да су издавали дозволе на име мртвог човека, како је његов ујак постао власник тог објекта“, истиче Весић.

Шапић каже да је он рођен у овом граду и да не може да одговара за поступке свих својих рођака и пријатеља и да је установљено да се овде не ради о нелегалној изградњи.

„Нелегална надоградња, тачно, која је евидентирана пре месец и по дана, затворено градилиште званично од општине Нови Београд и ми смо одмах пришли уклањању тог спрата“, додаје Шапић.

Он каже да већ дуже од годину и по званичници општине комуницирају са Градом због нелегалних објеката на зеленим површинама. Упућени су захтеви за 205 објеката да Секретаријат за легализацију озакони, или одбије. Како каже, Весићев захтев је лицемеран.

„Слободно ви рушите, ми немамо ништа против. Ми не можемо да рушимо, што се тиче Савског насипа, што се тиче објеката на јавним површинама, уколико Секретаријат за легализацију не одбије званично, то је криминално дело, супротно закону“, наглашава Шапић.

А спорних објеката има и на Савском насипу, и то 120, где куће имају и чланови породице одлазећег председника Томислава Николића.

„Што се тиче Савског насипа ту већ постоји извршно решење о рушењу за тридесетак објеката, према томе господина Шапића ништа није спречавало да руши те објекте, али то није радио. Један од разлога што то можда није радио што тај исти његов ујак који има објекат у Студентској, такође има викендицу на Савском насипу“, наводи Весић.

Шапић опет одговара да за тих двадесетак или тридесетак објеката није ни поднет захтев за легализацију, а да за остале нису добили одговор градског Секретаријата за легализацију.

„Уколико ви срушите 15 објеката, а не срушите осталих 120 који нису решени, како да објасните тим људима да неко није привилегован, нарочито што на Савском насипу постоје јавне личности, људи за које се зна ко су и шта су“, наглашава Шапић.

У сваком случају, ти објекти ће сигурно ускоро бити срушени, а време ће показати да ли се овде ради о кампањи за градоначелника