Прочитај ми чланак

Шапић враћа Ђиласове кадрове на кључне функције у Београду

0

Наследник Александра Шапића на месту председника општине Нови Београд биће Бојан Бован, који је био годинама ДС функционер власти у Београду током мандата Драгана Ђиласа као градоначелника Београда и Шапића као његовог помоћника.

Постављањем Бована на чело Новог Београда, Шапић наставља са именовањем сарадника који су му добро познати из његовог претходног искуства у управи Београда, када је за градску власт „играо“ под бојама другог, „жутог“, тима, пише Данас.

Подршка коју је Шапић исказао Бовану можда је и необична с обзиром на контроверзне случајеве који су новог председника општине пратили на функцијама које је раније обављао – од наплате „Бус плус“ карата које данас и сам Шапић критикује а за чију је имплементацију Бован био надлежан, до хаварије цеви на базену „11. април“ на Новом Београду, баш док је Бован руководио тим спортским центром, а Шапић општином.

После десетогодишњег мандата Александра Шапића као председника најмногољудније општине Београда, на седници Скупштине општине Нови Београд одржаној у среду 27. јула, изабрано је ново руковоство на челу са Бојаном Бованом као председником општине. За заменицу председника општине именована је Јасмина Ђорђевић, а изабрани су и нови чланови општинског већа.

Бован је изабран из редова одборника још увек актуелног сазива Скупштине те општине, а на предлог Српске напредне странке, којој је приступио заједно са осталим Шапићевим сарадницима.

Као некадашњи одборник и становник Новог Београда, Бован тврди да добро познаје ову општину и потребе њених становника, те да ће наставити посао који је Шапић започео. На локалним изборима одржаним 2020. године, на општини Нови Београд победио је СПАС Александра Шапића, а Бован је био један од одборника који је на Шапићевој листи заузимао високу позицију. Мандат одборника задржао је и током целокупног периода обављања функције секретара за саобраћај, упркос правилу о неспојивости функција, а вероватно по угледу на самог Шапића, који се током председниковања општином није одрицао ни мандата градског одборника, пише дневни лист Данас.

Своје напредовање ка позицијама у градској власти, Бован је започео у јавном предузећу „Паркинг сервис“, где је стигао и до директорских позиција. Радио је и у кабинету градоначелника у периоду од 2008. до 2012. године – током градоначелничког мандата Драгана Ђиласа. И након промене власти, Бован је остао на истакнутијим функцијама, па је од 2012. године радио у Секретаријату за саобраћај, а након тога био и директор СЦ „11. Април“.

Занимљиво је и да Бован на ову функцију долази после грађења каријере на различитим функцијама у градској власти везаним за питања саобраћаја, обављао је и функцију председника Управног одбора ГСП „Београд“, а нови градоначелник Александар Шапић у једној од последњих својих критика претходног вођења града управо је изнео питања везана за јавни превоз и наплату карата.

Шапић је недавно истакао да градски превоз у Београду плаћа свега 15 до 20 одсто грађана, а да је много више оних који га користе, те је најавио да ће се од септембра уводити ред у ову област. Управо је Бован у време увођења система наплате карата „Бус плус“, као тадашњи представник градске управе, комуницирао са јавношћу незадовољном због цена карата и чињенице да се тај посао предаје приватној компанији Апеx.

Бован се нашао и у центру пажње као директор Спортског центра „11 април“ на Новом Београду, када је због хаварије на вентилационој цеви пао део плафона у овом центру, а за шта је тадашњи председник општине Александар Шапић окривио градску власт која је финансирала реконструкцију тог базена.

Новоизабрани председник градске општине Нови Београд сада се уписује на листу Шапићевих сарадника за које се очекује да буду ближи њему, неко ли руководству Српске напредне странке, с озбиром на дугодишњу сарадњу Шапића и појединих имена из тог тима.

Осим Бована, ту су још у Шапићеви помоћници, такође дугодишњи функционери градске управе, још из периода Демократске странке – Предраг Лукић и Цвијо Бабић.

Уједно, на овај начин Шапић наставља и прочишћавање кадрова у београдским структурама, како оних који су били део „струје“ СНС око Небојше Стефановића, али и оних који су били одани некадашњем заменику градоначелника Горану Весићу.