Прочитај ми чланак

Шапић: Власт нема потребе да наговара било кога да учествује на изборима

0

У интересу је власти да опозиција учествује на изборима, јер им не одговара криза институција и политичког система, тврди потпредседник Народне странке Никола Јовановић, док председник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић истиче да власт нема потребе да наговара било кога да учествује на изборима.

„Да сам власт, ја не бих никога убеђивао. Ако ја мислим да је све у реду, онда је све у реду. Ако неће да изађе нико, нека не изађе нико, ја ћу изаћи сам и то је то“, изјавио је Шапић. Он сматра да нелегитимност избора не може да прогласи само онај ко их сматра нелегитимним, већ то мора да уради међународна заједница.

Ако субјекти који креирају политику света признају изборе, Шапић не види зашто се сви баве питањем ко ће на њих изаћи, а ко неће.

Насупрот њему, Јовановић оцењује да су европски посредници свесни да власт на предстојећим изборима неће имати пун легитимитет и да су се преварили у процени да опозиција „блефира“ и да није довољно одлучна када је у питању најава бојкота.

„Верујем да ће се током једног периода сви правити наивни, и да ће по инерцији радити после тих фаличних избора. Али ћемо врло брзо сви схватити да систем нема легитимитет, и да ће доћи до ванредних избора, ценим можда већ у децембру наредне године“, предвиђа Јовановић.

Он је, ипак, признао да бојкот доноси одређени политички ризик, да је борба изван система тежа и да захтева много креације, агилности, сталног мобилисања грађана, финансијских изазова и још мање медијског присуства.

„Ако је био цинизам, дај да искористимо тај цинизам за добре ствари. Ја сам то доживео као једну од најбољих ствари и жао ми је што то нису урадили раније. И ја позивам све новинаре да то не доживе као цинизам, него да буквално то схвате, заиста, то је мој отворени позив“

Упркос томе, Јовановић каже да је то ризик вредан преузимања и подсећа „да смо од 2012. видели шта доноси овакав класичан вид борбе и де факто жмурење пред аномалијама система“.

Сад морамо нешто променити и увести, не државу, него систем, у једну врсту „ванредног стања“, поручио је он, уверен да ће то скратити рок трајања овој власти.

Јовановић је новинарки Тамари Скрозза изјавио да би коренитим променама требало да претходи политичка воља, које нема ни у преговорима, ни изван преговора, ни у друштву.

Његов је став да се, од почетка међустраначког дијалога, ситуација у медијима погоршала, да инциденти постају бројниији и да је јасно да ова власт, са оваквим нивоом притиска, или неће, или не зна да направи „нормалнији систем“.

За разлику од Јовановића, који сматра да власт током међустраначког дијалога није понудила много уступака, Шапић сматра да је учињен велики напредак сређивањем бирачких спискова, па чак и договором о именовању чланова РЕМ.

Он, ипак, мисли да је најважније то што су званичници Српске напредне странке (СНС) позвали приватне медије са националном фреквенцијом да у своје емисије све више позивају опозиционе лидере, истичући да у томе не види никакав цинизам власти.

С друге стране, указује да није добро што у Србији дијалог није могућ без представника Европског парламента и што људи неће не само да се договоре, већ ни да разговарају једни с другима.

„Ми се лакше договарамо са Хрватима и Албанцима с којима смо ратовали, него једни с другима“, оценио је Шапић, који упозорава на опасност од међусобне мржње оних који се политички не слажу, као и од острашћености која свима може да се врати као бумеранг. Истовремено, Јовановић наглашава да је предстојећи бојкот порука грађанима да више не морају да излазе на изборе, јер је резултат унапред познат, а да ће нека нова политичка елита или неке нове политичке странке радити на промени система, уместо да том систему дају вештачки ваздух.

„Главна порука је – не пристајемо на ово, мењамо све из корена, не знамо тачно колико ће времена бити потребно, али знамо макар шта више нећемо, закључио је Јовановић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!