Прочитај ми чланак

Шапић почео да потапа Вучића, потпуно разбио план са Ђиласом о изборима у Београду

0

Александар Вучић нема довољно добар фиксатор за повреде које је Српској напредној странци изазвао Александар Шапић. Иако је потцењиван од свих политичких актера, оних из владајуће касте као и опозиционара, Шапић је успео да надигра Вучића и Драгана Ђиласа, заједно. O овоме у новом броју магазина Таблоид пише новинар Предраг Поповић.

„Легитимно изабрани председник свих грађана“ и „Господин Ђилас“, одмах после априлске изборне преваре, постигли су споразум о расписивању превремених избора. По плану, нови локални избори требало је да се одрже у децембру прошле или у марту ове године. По истом плану, Вучић је намеравао да искористи прилику да се реши Шапића, а Ђилас свих конкурената из опозиције. Српска напредна странка би задржала власт у Београду, али без Шапића, док би, с друге стране, Ђилас потврдио статус лидера опозиције, бар док се не би стекли услови за улазак у коалицију са СНС-ом на свим нивоима. Међутим, стратегија није дала очекиване резултате.

Изглед вара. Иако Шапић личи на Гангулу, иако мисли да постоје Намбија и Кубик, показало се да је вештији од Вучића и Ђиласа. Чим је изабран за градоначелника, Шапић је почео да потапа Вучића. Покренуо је серију реформи у Градском саобраћајном предузећу, раскинуо уговор с агенцијом која је изнајмљивала огласни простор, променио је добављаче за опрему Комуналне милиције и сменио све градске секретаре и директоре фирми, који су повезани са Андрејом Вучићем и Гораном Весићем.

Мајсторском шраубом, све противнике је изненадио кад је испунио Ђиласова предизборна обећања о бесплатним уџбеницима и вртићима. Тим потезом избио је Ђиласове најјаче адуте, који су коришћени у кампањама 2018. и 2022. године. На крају, али једнако битно, Шапић је на најконкретнији начин показао да Вучићу није место у Београду и београдском одбору СНС-а.

Средином децембра, Шапић је почео да дели ваучере у вредности од 6.000 динара за сву београдску децу и ђаке који похађају основну и средњу школу, као и све запослене који раде с децом у вртићима и школама. Поклон-ваучере добила су и деца која не иду у вртиће. Из градског буџета је исплаћено 1,8 милијарди динара (15,2 милиона евра) за 350.000 ваучера за робу коју нуди фирма „Спорт висион“. И док је био председник општине Нови Београд, Шапић је спровео такву акцију, преко исте фирме, која је посао добила на једнако спорном тендеру.

Осим отворених правних питања око тог посла, значајно је истаћи политичку позадину из које је истиснут Вучић. На ваучерима нема ни имена, ни лика великог вође. Откад постоји СНС, сваки функционер је све акције спроводио у сенци Вучића, скривајући се иза парола с његовим именом. Па, и на изборима за савет месне заједнице Сефкерин, извесни Предраг Гинцуљ, звани Гуза, китио се Вучићем, а Шапић из акције, вредне више од 15 милиона евра, избацује Вучића и све што има везе с њим.

Шапић је овим триковима саботирао Вучићев и Ђиласов план о превременим београдским изборима. Вучић не може да иницира обарање Шапића с места градоначелника, јер не постоји логично објашњење које би могао да понуди гласачима зашто хоће да смени потпредседника своје странке, који је за Београђане учинио више него Синиша Мали и Горан Весић у протеклих десет година.

Једним ударцем, Шапић је смрвио и другу муву, Ђиласа. Председник Странке слободе и правде надао се да ће, кад буду расписани нови избори, моћи да то искористи као доказ да је исправно поступио кад је отишао на Вучићево канабе. Без тога, Ђилас пред гласаче може да изађе само са Борком Стефановићем и Мариником Тепић, а то му није паметно.

Сарадњом с Вучићем, Ђилас је успео да обједини опозицију. Сад су сви опозиционари против њега. Уз архинепријатеља Вука Јеремића, с којим гаји трајну и искрену нетрпељивост још из времена Демократске странке, Ђилас није прихватљив партнер ни за Зорана Лутовца, Небојшу Зеленовића, Александра Јовановића Ћуту, Радомира Лазовића и Добрицу Веселиновића, па ни за Здравка Поноша, Срђана Шкора, Владимира Ковачевића, Саву Манојловића…