Прочитај ми чланак

ШАПИЋ: Да буде већински изборни систем, да не бисмо били земља прелетачевића

0

Гости медијске куће „Центар” у емисији „Дебате” су били председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић.

На питање водитеља, Дејана Петра Златановића, да ли је, када су у питању локални избори, боље да буде већински, него пропоцијални изборни систем, односно да се бира конкретни човек уместо да се гласа за странку или изборну листу, Александар Шапић је изјавио да се Србија стално позива на неке европске стандарде и тежи ка модерном свету док са друге стране понаша баш супротном тим стандардима.

 

– У свим нормалним развијеним земљама света, како на истоку тако на западу, имате директне изборе, поготово за локалну самоуправу. А код нас имате апсурд: народ гласа за странку, а онда су појединци власници мандата; а онда се гласа за лидере странака – на локалу као конкурента за председника општине ја сам лично на Новом Београду имао Вучића, Тадића, Дачића и Шешеља, а сигурно не би били председници општине чак да су узели највише број гласова. Значи, да се обмањује народ. Треба зато да се уради тако да се конкретно каже ко си ти људи који желе да воде локалну јединицу, у којој се кандидују, рекао је први човек Новог Београда.

Шапић даље је истакао да би то било боље и за саме те странке, јер у њима би путем избора по већинском систему, природно дошло до позитивне селекције и избора квалитетнијих људи на одговорним местима, а овако се сви сакривају иза својих страначких вођа.

– Није то само случај са СНС која је данас највећа и која има Александра Вучића који вуче највећи број гласова већ је то био случај раније и са ДС са Борисом Тадићем и СПС-ом са Слободаном Милошевићем и тако даље. По мени то мора да се промени ако мислимо да дођемо до квалитетнијих људи. Јер зашто би било ко, ко иоле вреди на неком локалном нивоу пожелео да се бави политиком када зна да нема објективне шансе да прође и победи. Овако смо земља прелетачевића где се прелази из једне одборничке групе у другу, где људи тргују са својим одборничким мандатима које су ни криви ни дужни добили зато што је морао неко да седне тамо, а да нико за њих дотле није знао, подвукао је за медијску кућу „Центар”, председник општине Нови Београд Александар Шапић.

Шта је још током дебате са председником општине Чајетине, Миланом Стаматовићем рекао Шапић погледајте у видео клипу изнад.