Прочитај ми чланак

Санкције САД за СНС мафију: Следећи су бата Андреј, Ди-Џеј Жекс и кум Никола

0

Сједињене Америчке Државе увели су санкције неколицини бизнисмена и представника Срба са Косова, међу којима су контроверзни бизнисмени, својевремено оптужени за убиство Оливера Ивановића - Звонко Веселиновић и Милан Радоичић.

Како се наводи у документу америчке администрације, који је портал Нова.рс ексклузивно објавио, Веселиновић је окарактерисан као вођа организоване криминалне групе и као најозлоглашенија личност на северу Косова.

КУМ Александра Вучића Никола Петровић (лево), Звонко Веселиновић (у средини), Милан Радоичић (десно) ФОТО: БИРН

“Веселиновић је укључен у шему подмићивања великих размера са косовским и српским безбедносним званичницима, који омогућавају илегалну трговину робом, новцем, наркотицима и оружјем између Косова и Србије. Група је такође склопила заверу са различитим политичарима у неколико споразума, укључујући подмићивање косовских безбедносних званичника почетком 2019. како би се омогућиле њихове операције кријумчарења између Србије и Косова и поткупљивање косовских званичника граничне безбедности, крајем 2017. Поткупљивање је спровођено како би се омогућио безбедан пролаз кријумчарима”, наводи се на сајту администрације САД.

У документу се наводи да су Веселиновић и његов брат Жарко имали договоре са политичарима да помогну њиховој странци да победи на изборима (Српска листа прим. аут.), и обезбеде велике суме новца кандидатима. Заузврат, ови политичари би браћи дали контролу над одређеним областима за њихово пословање како би могли да обављају своје незаконите пословне активности, без мешања српских власти. Политичари би такође наградили браћу Веселиновић омогућивши им најбоље инфраструктурне уговоре. Крајем 2017. године, Веселиновићи су давали донације као метод прања новца који потиче из њихових криминалних радњи”, наводи се.

Умешаност у убиство Оливера Ивановића

Из САД додају да су, осим тога, Веселиновић и његова група оптужени за наводну умешаност у убиство лидера политичке странке Оливера Ивановића у јануару 2018. Веселиновић и колеге из организоване криминалне групе, Милан Радоичић, Жељко Бојић и Марко Росић, су именовани у оптужници за убиство, а сваки је имао своју улогу у атентату.

Како је писало у оптужници Специјалног тужилаштва у Приштини, они су се теретили да су били на челу криминалне групе која је одговорна за убиство Ивановића.

Радоичић је у новембру 2018. успео да умакне косовској полицији и склони се у централну Србију, након чега је за њим била расписана домаћа и међународна потерница.

Основни суд у Приштини и Специјално тужилаштво обавестили су јавност да је за њим укинут налог за хапшење. О разлозима за доношење такве одлуке, Тужилаштво је одбило да да објашњење.

Везе са врхом државе

О блискости Андреја Вучића, брата председника Србије, и Звонка Веселиновића, криминалца с Косова, годинама се спекулисало, а ти наводи први пут су потврђени њиховим заједничким фотографијама које су објавили новинари КРИК-а. Њих двојица фотографисани су у ресторану „Салаш 137“ на Копаонику 2015. године док ћаскају, смеју се и пију.

Након овога, БИРН је објавио „селфи“ који је Веселиновић усликао са Андрејем Вучићем током предизборне кампање СНС-а 2014. у просторијама рекламне агенције „Инвиктус медија“.

Веселиновића су полиција и безбедносна служба БИА означиле као вођу групе која се бави шверцом дроге, оружја и нафте, зеленашењем и прањем новца.

Коментаришући објављене фотографије Александар Вучић казао је да не зна шта је то његов брат лоше учинио јер се у више наврата срео са Веселиновићем, али није открио због чега су се они састајали.

„Мој брат се можда сусрео са њим два или три пута. Није га видео од 2015. И шта је сада проблем?“, рекао је Вучић и додао да и он има фотографије са Веселиновићем, писао је КРИК.

Поред блиских приватних односа са братом председника државе, фирма Звонка Веселиновића, коју дели са Миланом Радоичићем, „Нови Пазар пут“ која се нашла такође под санкција САД, од почетка 2020. године у просеку је добијала бар један посао месечно на тендерима, а у готово свим случајевима била је једини понуђач, показало је истраживање портала Нова.рс.

Ову фирму је у више наврата ангажовао град Нови Пазар, потом Тутин и Рашка, али и Београдске електране, Министарство привреде и Републичка дирекција за имовину.

Милан Радоичић и Звонко Веселиновић, којима се судило у више кривичних поступака и који су имали статус осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића, у свом власништву имају неколико фирми која се бави грађевинским пословима. Једна од њих је и “Нови Пазар пут”, коју су купили преко компаније „Инкоп“ у јануару прошле године, а која је на тендерима добијала низ уносних послова од градских и државних институција.

Тако је ова Радоичићева и Веселиновићева компанија у октобру 2020. добила посао преко Министарства привреде, где је ангажована као члан конзорцијума, у којем су још били и Геосистем из Београда и ИНГПРО из Новог Пазара. Те фирме су добиле 35,7 милиона динара за посао “извођење радова на рехабилитацији саобраћајнице од ЈАТ апартмана и Гранд хотела до државног пута на Копаонику”.

Још уноснији посао била је изградња граничног прелаза Котроман, који је “Нови Пазар пут” добио у конзорцијуму са још три фирме од Дирекције за имовину Србије у јулу прошле године. За посао изградње друге фазе тог граничног прелаза те компаније су добиле око 155 милиона динара.

Фирму Радоичића и Веселиновића заједно са МПП Јединство из Севојна ангажовале су и Београдске електране и то на извођењу “машинских и грађевинских радова на реализацији Програма рехабилитације дистрибутивног система даљинског грејања”. Овај посао био је вредан око 10 милиона динара.

“Нови Пазар пут” је у више наврата ангажовала градска управа и јавна предузећа Новог Пазара на одржавању градских саобраћајница, Општина Тутин на изградњи локалних путева, док су од Општинске стамбене агенције Врњачка бања добили посао капиталног и инвестиционог одржавања улица и путева. На овим пројектима приходовали су близу 100 милиона динара.

“Инкоп” и “Гранит пешчар” – послови на изградњи путева и коридора

Радоичић и Веселиновић власници су и фирми “Инкоп”, као и Гранти Пешчар, које су неретко ангажоване на изградњи путева по Србији. Портал Нова.рс јуче је објавио да је Инкоп као подизвођач добио посао на изградњи брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца. Реч је о очито преплаћеном пројекту од 158 милиона евра за деоницу од 18,3 километра, који је добила компанија “Чајна Шандонг”.

Како је БИРН раније писао, Инкоп је, као подизвођач “Енергопројекта нискоградње”, кога је ангажовао кинески „Шандонг”, добијао послове на изградњи Коридора 11.

На том коридору била је ангажована је и фирма “Гранит пешчар”, од које је набављен грађевински материјал за поплочавање неколико улица у центру Београда. Реч је о поплочавању улица Цара Душана на Дорћолу, платоа код Палмотићеве и Џорџа Вашингтона, као и делова улица Краљице Марије и 27. Марта.

Појединци којима су уведене санкције:

Андрија Бојић, Срђан Вуловић, Милан Михајловић, Миљан Радисављевић, Радован Радић, Синиша Недељковић, Радуле Стевић

Фирме повезане са Веселиновићем којима су уведене санкције

Инкоп ДОО Ћуприја, Цвија Комерц, С.З.Т.Р. Призма Б.И., Ферари презуће за услуге и промет пословним возилима, Бетоњерка ДОО Алексинац, Долли Белл ДОО Београд-Нови Београд, Нови Пазар-Пут ДОО Нови Пазар, СТР Кристал, Наутикацентар ДОО, ДОО Рад 028 Звечан, Радуле Стевић БИ, ПТП Рад, Рад ДОО, Марком Метал Цоммерце ДОО Звечан, Метал-Робна кућа, Синиша Недељковић БИ, ПТП Метал…