Прочитај ми чланак

САНДА: Влада угрожава државно здравље

0

Sanda-Raskovic-Ivic

Србија има вишак лекара само на евиденцији незапослених, а у болницама и домовима здравља, посебно у унутрашњости, њих је мање него што је потребно. Зато ни један једини лекар, медицинска сестра и техничар не смеју да остану без посла применом Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.

Министарство здравља је дужно да се стара о унапређењу укупног квалита и регионално уједначеној доступности и квалитету здравствених услуга. Влада Србије то не чини, на против: смањењем и онако ниских зарада запосленима у здравству и новим претњама отказима стање у здравству радикално погоршава, чиме угрожава народно здравље.

Владу Србије ни мало не брине што су многи грађани платили животом и што се десетинама хиљадама болесника здравствено стање погоршава због неблаговремено предузетог лечења. Истовремено, због лоших услова рада и ниских зарада, у прошлој години је 927 лекара, међу којима и велики број искусних специјалиста, прибавило сертификате за запошљавање у иностранству. Нити је брине што одласком једног лекара држава губи око 60 хиљада евра.

Министарство здравља је одговорно што се стање у здравству Србије погоршава и што се квалитет здравстване заштите снижава и поред тога што имамо најквалитетније лекаре у Европи.

Србији је потребна другачија, одговорна власт и способан министар здравља који ће да спроведе темељну реформу здравства и неодложно утврди подстицајне мере запошљавања младих лекара и медицинског особља у мањим срединама и на селу, као и повећаним потребама прилагођен систем одобравања и финансирања лекарских специјализација.

(ДСС)