Прочитај ми чланак

САНДА: Српске жртве се третирају као жртве другог реда

0
Фото: Танјуг - Зоран Жестић

Фото: Танјуг – Зоран Жестић

Одајући у Залазју почаст свим Србима из средњег Подриња, које су 1992. и 1993. године убиле бошњачке оружане снаге под командом Насера Орића, не могу да се не осврнем на јучерашње догађаје у Сребреници.

Баш одавде, из Залазја, можда се најјасније види да напад на председника српске Владе, који је у Сребреницу отишао да се поклони бошњачким жртвама, мора најоштрије да осуди свако ко има и мало људскости, разборитости и поштења. Каменице бачене на председника Владе Србије бачене су на државу Србију и цели српски народ, на идеју помирења и миран суживот српског и бошњачког народа.

Држава Србија мора најодлучније и најоштрије да реагује у односу на БиХ која је била дужна да осигура безбедност госта и у односу на САД и ЕУ, које су неформални, али стварни покровитељи Сребреничког скупа, а можда и напада на Александра Вучића и да истраје у захтеву да се одговорни за напад на председника српске Владе идентификују и казне.

Александар Вучић, који је на притисак и наговор САД и ЕУ отишао у Сребреницу несвесан могућих политичких последица, сноси велику одговорност за јучерашњи догађај, који ће да дестабилизује прилике на Балкану и српски и бошљачки народ удаљи од помирења.

Демократска странка Србије је упозоравала председника Владе Србије на штетност одлуке да иде у Сребреницу на скуп који је политички инструментализован, којим се наставља сатанизација српског народа приписивањем геноцидности, који политичком злоупотребом вређа и саме жртве злочина и у околностима када није изражена воља друге стране за истинско помирење.

Данас, већ предуго, српске жртве су саме и третиране као жртве другог реда и колатерална штета. Тек када у једном дану бошњачки представници БиХ, представници Србије и Републике Српске и представници међународне заједнице, у име држава одговорних за почињене злочине против мира, заједно одају почаст свим српским и бошњачким жртвама моћи ћемо да се окренемо будућности и примакнемо трајном миру.

Извор: ДСС, Србин.инфо