Прочитај ми чланак

Санда Рашковић Ивић: Вучић издају продаје као победу

0

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила једа председник Србије Александар Вучић прихватањем француско-немачког споразума за Косово и Метохију покушава да "прода издају као победу" и поновила страначки став да је референдум о том споразуму једини миран и демократски начин да се грађани изјасне о том документу.

„Губили смо Косово и Метохију кроз историју, али га Срби никада сами нису дали. Пошто институције попут Уставног суда, војске и цркве не кажу Вучићу: ‘Човече, шта радиш, пушташ део територије да се одвоји и помажеш у томе’, онда је референдум једини демократски начин и једини миран начин да се народ изјасни да ли жели да се овај папир одбаци или не“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Нова С.

Она је истакла да усмено прихватање споразума није и исто што и потпис, те да би одбацивање тог документа на референдуму било обавезујуће за све државне органе, и додала да се велика већина грађана противи усвајању споразума.

„Споразум предвиђа добросуседске односе Србије и Косова. Ми нисмо у шизофренији, па не можемо имати добросуседске односе сами са собом“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је навела да референдум није „антиевропски чин, него миран и демократски начин одбране земље“, да је Заједница српских општина „магла и паучина“ јер би, и ако буде формирана, била под надлежношћу власти у Приштини.

„То би нам однело систем здравства и образовања у српским срединама на Косову и Метохији, па би се могло догодити да наша деца уче да је Адем Јашари био народни херој“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је навела да примена споразума води ка стварању Велике Албаније, односно уједињења Косова и Албаније.

Потпредседница Народне странке је навела да Србији не прети изолација нити повлачење инвестиција ако одбије француско-немачки споразум, јер стране компаније у Србији добијају велике субвенције и квалитетну а јефтину радну снагу, док им инспекција рада никада не долази на врата.

На питање о наводима да би одбацивање споразума зауставило европске интеграције Србије, Санда Рашковић Ивић је одговорила да су европске интеграције „већ у тоталном застоју“.

„У Србији нема владавине права, слободе медија, корупција је огромна, и то су препреке за улазак у ЕУ, а стање у тим областима не може бити боље док је Вучић на власти“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је оценила да је победа Јакова Милатовића на председничким изборима у Црној Гори политички крај Мила Ђукановића.

„Доћи ће до отопљавања односа Србије и Црне Горе, јер је Ђукановић више деценија водио политику против Београда којом је црногорски идентитет правио на антисрпском“, закључила је Санда Рашковић Ивић.