Прочитај ми чланак

Санда Рашковић Ивић: Окупићу патриотски блок

0

sanda-raskovic

Уколико постанем председник ДСС, залагаћу се за брзо формирање националног суверенистичког блока у Србији.

То је изјавила Санда Рашковић Ивић, која у разговору за „Новости“ најављује своју кандидатуру за лидера ДСС, на страначким изборима 4. октобра.

* Кога бисте све позвали у блок ако победите?

– Поред странака којима је на срцу држава Србија, желели бисмо као стожерна странка да окупимо јавне личности, удружења, интелектуалце, професоре универзитета, академике. Све који се истичу у одбрани суверенитета Србије.

* Дајте нам нека имена…

– Па ево, поменућу академика Косту Чавошког, професора Мила Ломпара, Ђорђа Вукадиновића, новинаре Жељка Цвијановића и Мирослава Лазанског… Могла бих набројати још неколико стотина дичних имена.

* А ново савезништво са Синишом Ковачевићем и Ненадом Поповићем који су напустили ДСС и најављују своје странке?

– Зашто да не. Не смемо да се понашамо као остављена љутита жена. Циљ ми је да се што више честитих људи или врати у ДСС или да сарађујемо. Инсистираћу на идејама које нас спајају, а не на ономе што нас раздваја.

* Могуће је значи и тешње савезништво са Дверима?

– Наравно. Не одбацујем унапред чак ни неке из власти којима је држава на срцу и који не би жртвовали Србију зарад деструктивног и неизвесног пута у Европску унију.

* У којој мери бисте водили политику континуитета са Коштуницом?

– Остаће наша темељна политика евроскептицизма и антинатовства. Борићемо се за очување територијалног суверенитета Србије, а против бриселских споразума. Бићемо супротстављени повампирењу устава из 1974. који предлаже ДС… Сматрам да идеја неутралности коју смо промовисали и заступали, треба да еволуира у идеју суверенизма.

* Шта бисте још променили?

– Као новину, предложићу суверенистички блок и промене у унутрашњој организацији странке. Залагаћу се, на пример, да се у будућности иде ка непосредним изборима у ДСС на свим нивоима, да одбори добију већу аутономију и да чланови главног одбора учествују активно у доношењу важних страначких одлука. Основали бисмо страначки одбор за сарадњу са Русијом.

* Као лидер евроскептика, били бисте српска Марин ле Пен?

– Свакако да то поређење схватам као комплимент. Чињеница је да је у Србији око педесет одсто грађана евроскептично, а састав парламента не осликава то реално стање.

ИМАМ ШАНСЕ ПРОТИВ АЛИГРУДИЋА

* Када ћете озваничити кандидатуру за лидера ДСС?

– Потребно је пре тога да ме за ту функцију предложи и подржи бар 15 општинских одбора.

* Имате ли шансе против Алигрудића?

– Мислим да имам добре шансе. Генерално, не секирам се за резултате јер је цео ДСС једна кућа и једна породица. Ко не буде изабран за председника, не сме и неће бити губитник.

(Вечерње новости)