Прочитај ми чланак

Шампиони простаклука: Посланици СНС прете, вређају, лажу

0

Истина, правичност, поштење, непристрасност, заступање интереса грађана а не странке само су нека од правила понашања посланика предвиђена Кодексом који су исти ти посланици усвојили. Исти они од којих грађани Србије у директном јавном преносу готово свакодневно слушају све супротно. Посланици лажу, вређају, прете а међу њима су и они који су исти тај Кодекс предложили и написали, Александар Мартиновић и Владимир Орлић. У најмању руку, иронично.

Након седнице Административног одбора Скупштине Србије и одлуке да посланици Српске напредне странке Александар Мартиновић, Владимир Орлић, Небојша Бакарец и Марко Атлагић нису прекршили Кодекс понашања посланика, јасно је да је овај правилник само мртво слово на папиру.

foto: screenshot

Због увреда и оптужби изречених за скупштинском говорницом, против поменутих посланика пријаву су поднеле организације ЦРТА и Транспарентност Србија, а оно што показује сав бесмисао овог кодекса јесте чињеница да су се на “оптуженичкој клупи” нашли прво они који су за његов настанак били задужени.

А ево шта Кодекс каже…

Кад је реч о општим етичким вредностима које народни посланик Републике Србије треба да поштује, то у члану шест звучи овако:

“Народни посланик се понаша на начин којим ће јачати интегритет Народне скупштине и поверење јавности у Народну скупштину и којим неће угрозити углед Народне скупштине и народних посланика. Народни посланик поштује следеће опште етичке вредности: истину, правичност, поштење, непристрасност, одговорност у обављању посланичке функције, интегритет, отвореност, доступност…”.

Пристојно понашање, истина, правичност…

У вези правила понашања од посланика се очекује да се “пристојно и са дужном пажњом и поштовањем односи према грађанима”.

Под режисерском палицом председника скупштинског одбора задуженог за поштовање кодекса Александра Мартиновића, када говори о невладиним организацијама и њиховим члановима, то звучи овако:

“Господин Раша Недељков неће да каже, а ево ја сада то јавно износим да је преко програма УСАИД његова невладина организација ЦРТА добила у протеклих неколико година 1,2 милиона долара. Ја сам анализирао неке њихове пројекте… Када упоредите вредност тих пројеката и када упоредите број људи који су били ангажовани на тим пројектима, добијате један невероватан број, односно једну невероватну бројку, а то је да од ових милион и 200 евра они су потрошили, што би рекао наш народ, у врх главе, ових 200 хиљада евра”, рекао је Мартиновић на седници 10. марта.

“Питајте мало овог господина Недељкова шта вози, који аутомобил? Сви његови сарадници возе најскупоценија и најновије аутомобиле који постоје тренутно на српском тржишту аутомобила, то су ауди, мерцедеси, то су џипови итд. …живе у становима од по 150, 200 и ко зна колико квадрата”, рекао је посланик СНС и додао:

“Тврдим вам, ти шефови невладиних организација богатији су од свих нас заједно. То нису никакве невладине организације, то су у ствари, да се ми не лажемо и да говоримо једним отвореним људским, а не птичијим језиком, то су криминална удружења”, говорио је Мартиновић.

Придружио му се и посланик Владимир Маринковић.

“Подсетићу вас на истог тог господина Недељкова, сведоци су сви медији постоје слике, постоје докази о томе да је заједно са тим људима, тим рушитељима, желео и хтео и био на првој линији уласка у Председништво Републике Србије, ваљда шта да ухвате, да насилно сруше власт, да насилно сруше Александра Вучића. Онда сте сутрадан невладин сектор, онда се жалите свима да сте дискриминисани”, говорио је Маринковић.

А затим и Владимир Орлић.

“… могу тачно да вам прочитам, да вам кажем које су то наводно спорне речи Александра Мартиновића, а то су речи: ‘Да Александру Вучићу прети опасност од оних који себе сматрају тзв. проевропском и продемократском опозицијом. Ту су и невладине организације као што су ЦРТА и Отворени парламент и читав низ других (…) Раша Недељков, тако се зове човек који се налази на челу ове организације, нашао је да се саблажњава над овим речима и да се потом прави да му ништа није јасно…”, рекао је између осталог Орлић.

О предрасудама и Шиптарима

Толико о поштовању према грађанима, али и читавом низу других одредби кодекса, као што су, између осталог и то да “посланик у свом раду и иступањем у јавности не поступа са предрасудама и стереотипима и не подстиче их”, као и да “не користи изразе, речи и гестикулације које вређају или омаловажавају људско достојанство и нарушавају достојанство Народне скупштине”.

У интерпретацији посланика СНС Мартка Атлагића то звучи овако:

“Управо је тај Вук Јеремић који стално ради за Шиптаре и на предаји Косова и Метохије Шиптарима… Шиптарско руководство у Приштини сваке године 27. октобра слави Вука Јеремића и сматра га творцем најзначајнијег папира у рукама такозване косовске независности, говорио је Атлагић и увредио двојако, Албанце и председника Народне странке.

Не подстичите насиље

Једна од ставки кодекса јесте и да говором не подстиче мржњу и насиље.

То посланик Небојша Бакарец поштује овако:

“Шта је то друго него ковање завере, састанак бившег шефа БИА Саше Вукадиновића у Трсту са тајкуном Драганом Ђиласом и његовим политичким директором Вуком Вучуревићем и Јадранком Дринић, шта је то друго? То што је урадио бивши шеф БИА је крајње непрофесионално и недопустиво у професионалним обавештајним односима. Иначе, замислите да се бивши шеф ФСБ-а, састаје са Наваљним. Знате како се то решава у Русији, па, то се решава у Русији тако што те више нема, јер то се не ради”, рекао је Бакарец на седници Скупштине и практично позвао на убиство.

Мартиновић је, пак, призвао батине.

“Шаљемо јасну поруку и домаћој и страној јавности да ћемо све те који су сами себе ставили у ту врећу да ударамо по тој врећи најснажније док је не поцепамо”, рекао је Мартиновић објашњавајући да ће у том џаку бити сви критичари актуелне власти.

Не говорите неистине

Народном посланику није дозвољено ни да користи службена средства или имовину Народне скупштине за потребе изборне кампање, нити да злоупотребљава посланичку функцију ради личне користи или користи политичке странке.

С тим у вези згодно је подсетити на силне аплаузе у Скупштини председнику Србије и СНС Александру Вучићу, усклике “живео Вучић” и сличних представа.

Посланик не би смео ни да даје нетачне информације које би штетиле угледу Народне скупштине. Тога се посланица СНС Сандра Божић 9. марта на седници Скупштине није држала.

“Дакле, то је исти онај КРИК који је одувек, а очигледно ће и заувек учествовати у медијском линчу свега што је српско, у свим интересима Републике Србије и онима који активно учествују у профитирању свега онога што представља Драган Ђилас”.