Прочитај ми чланак

САМО У СРБИЈИ? Полицијски час 24 сата је незабележен у свету до сада

0

Док многе европске земље попут Шведске, Немачке и многих других се против коронавируса боре без драстичних забрана мера кретања, у Србији Александар Вучић најављује до сада незабележен преседан у свету - полицијски час 24 сата.

Бивши повереник за информације од јавног значаја Србије Родољуб Шабић изјавио је, поводом најава о могућем увођењу 24-часовног полицијског часа, да тако нешто није забележено у међународној пракси.

ФОТО: Н:С:

„Реч је о идеји са којом се досад никад нисмо срели. И не само ми у Србији, полицијски час за целу земљу у целодневном трајању је, колико знам, нешто без преседана и у упоредној, међународној пракси”, рекао је Шабић.

Додао је да је слобода кретања уставом зајамчено право, али је казао да Устав дозвољава да то право може бити ограничено, између осталог и због спречавања заразних болести.

 

„Али, ниједан од наведених разлога не упућује на ограничење слободе кретања комплетног становништва и с тог аспекта контроверзан је већ и сам по себи полицијски час, независно од дужине трајања. А ограничење слободе кретања у трајању 24 часа на дан заправо и не би било ограничење већ потпуно укидање права“, рекао је Шабић.