Прочитај ми чланак

МАНДАТАР ЦГ Лекић: Није искључено да одустанем ако буде трговине позицијама

0

Само сат времена након што је скупштина Црне Горе констатовала да је Миодраг Лекић мандатар за састав нове 44. Владе, он је изјавио да није искључено да одустане од тог позива уколико буде неке нерегуларности у формирању исте.

Лекић се најпре захвалио на поверењу, које је како је навео, исказано кроз више аката већине, пишу Вијести.

„Ово није моја персонална битка и пут, већ заједнички. Успећемо ако и даље буде све заједничко“, казао је Лекић.

Додао је да је јасно да је „овде све регуларно“ и да је председник имао могућност да предложи мандатара и то би Црну Гору као државу учинило озбиљнијом.

„Скупштина има право да саставља владе. Овај закон је још више помогао да се то реализује и остајемо при томе да је Ђукановић прекршио Устав и да је ово била одбрана Устава“, рекао је Лекић и подсетио на став професора Милана Поповића, додајући да уважава и друга мишљења.

Оценио је да земља изгледа као да је под опсадом, нема владе, нема Уставног суда, не може се остварити пренос власти у Подгорици.

„Као држава смо у искушењу кредибилитета, ови потези парламентарне већине показују да смо способни и да ћемо да допринесемо деблокади институције у земљи. Тај пут почиње данас. Од добијања мандата до састављања владе постоји период и он неће ићи лако. Није случајно да смо две године правили одређене експерименте – влада експерата, европска влада. Ова неће имати неки бучан наслов, она ће имати назив црногорска влада јер је изабрана на изборима у Црној Гори и њу је изабрао парламент Црне Горе“, рекао је Лекић.

Позвао је колеге да буду на висини задатка и нађу меру између легитимно страначких интереса и општег циља.

„Ако не буде тога, а правићемо евиденцију врло прецизну свих односа према том процесу, није искључено да и ја одустанем ако буде пројекција, трговина које су се дешавале, које су биле превршиле сваку меру. Ипак верујем да ми нисмо трговачко друштво, нас 41“, казао је Лекић.

Рекао је да неће имати баш забавне новогодишње празнике, али „не жали“.

„Будем ли председник владе, нећу се штедети да ово снаге што имам, да ћу дати све од себе да урадимо оно што је требало пре две године…Морамо не само да зауставимо блокаду земље већ и да се отвори неопходан политички процес, значи дијалог по разним питањима, датуму избора, све то што је ствар заједничког спектра политичког деловања“, закључио је Лекић.