Прочитај ми чланак

САМАРЏИЋ: Вучић ће тражити да добије нешто, а онда убеђивати да је то довољно

0

"Могуће је променити пат позицију Србије и Косова, јер састанак у Паризу организују председник Француске и немачка канцеларка, две најјаче личности у Европи. Зато мислим да ће бити састанка у Паризу, зато што ће бити комуницкације с Београдом и Приштином због приближавања", сматра професор Факултета политичких наука Слободан Самарџић.

„Најгоре би било, а тога се бојим, да се направи компромис да Косово суспендује царине, а да Србија обећа да ће потписати споразум о свеобухватној нормализацији, а то је споразум о признању Косову. Ту би дали Вучићу могућност да манипулише медијима да су царине уклоњене, али да је стицајем околности морало да се иде даље“.

Слободан Самарџић

Он каже да САД могу да изврше притисак да се укину таксе, али да је питање зашто до сада то нису урадили. Како каже, Америка може да прекине неку врсту дипломатске подршке или инвестиција и Косово би се брзо нашло у унутрашњем хаосу и вође би морале да прекину с том политиком.

„Они су то направили да би показивали своју снагу, калкулисали су да неће смањити таксе баш зато што се свете Србији за неке мере, као што је акција за спречавање уласка у Интерпол, Унеско. Они одговарају на потезе Србије, а у ствари вуку своје агресивне потезе. Ја мислим да је добро што је дошло до прекида, јер да ствар није стала ми би већ данас разговарали о споразуму и Србија би капитулирала, овако смо добили време“.

„Ако се отвори косовско питање, може да се отвори и неко друго, рецимо Републике Српске, западне Македоније, зато је то Пандорина кутија која би изазвала неке ситуације које воде до немира и рата“, сматра Самарждић.

Самарџић наводи да је Србија је слабо прошла када је у питању Бриселски споразум и пита се шта Вучић да очекује од друге стране, ако Србија није добила ништа, а дала је све.

„Све обавезе из споразума је испунила, а није добила ништа. Не прекинути разговоре кад нема добитка је једно хазардерско понашање. Наша страна се показала као слаб играч, који би да да све. А у унутрашњим односима је чврст играч који не даје опозицији приступ медијима, а овамо показује слабост. Епилог је лош, дато је све а није добијено ништа. Вучић ће тражити нешто да добије да убеђује јавност да је то довољно“.

На питање шта би буила алтернатива дијалогу, Самарџић је рекао да би требало питања отворити на другачији начин.

„Имамо проблем ЕУ, обазложење свих влада је да останемо на путу ка ЕУ, а да за то жртвујемо и Косово, а то је Поглавље 35. У свим извештајима се каже да је потписивање документа приоритет. У једној фази преговора ће Србија и Косово потписати свеоубхватни споразум, тако пише. Само се не каже независност, али то значи“.

Зато, како каже, ако то води предавању Косова, онда је замрзнути конфликт добитак.

„Ја сам за то да се ствар води другачије, јер ЕУ не може да вам омогући пут у сопствене редове, околности се мењају да оне земље које нам дају подршку јачају, да ту ствар треба с ЕУ и САД утаначити на други начин. Да кажемо ми сад прекидамо и наставићемо разговоре с другачијим платформама.Ми кад смо преговарали, преговарали смо о платформи о суштинској аутономији, која Косову даје све надлежности сем неких државних. Неколико је наџелности задржано, остало је интерна надлежност Косова“.

Самарџић поручује и да не разуме шта је компромис, ако предамо све чиме располажемо, а ЗСО не може да се успостави.

„Разграничење је фина демаркација границе кад она већ постоји, поменути разграничење је кад признате границе. То треба да урадимо с БиХ и Хрватском. Ако је то модел за Косово онда је питање да ли ће Лешак припасти Србији, а дати Бујановац“.

Говорећи о тензијама у односу Србије и Црне Горе, када је, пре свега, у питању имовина СПЦ у Црној Гори, Самарџић је рекао да држава није реаговала и да је Вучић имамо благ став.

„Он је замолио Мила Ђукановића, а овај га је откачкио. То није државно реаговање на једну виталну ствар, а Србија има обавезу да помаже Србе ван Србије, СПЦ је важна ствар, ако се прогања, држава мора да реагује. У Црној Гори је конфликт манифестан, велика провокација и груб акт, правно незаснован и Србија не сме да остане по страни“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!