Прочитај ми чланак

Самарџић: Штрајк глађу је храбар гест с обзиром на то да Парламент ћути на издају

0

"Дошао сам да се солидаришем са професором Шеварлићем и Бошком Обрадовићем који штрајкују глађу. Мислим да је то врло храбар људски гест и последњи покушај да се учини нешто што је икако могуће на политичкој сцени Србије., Кад је реч о Иницијативи за Косово, о томе није расправљао ни Парламент Србије годинама, чак ни Одбор за Косово није расправљао и то је највећа срамота за ову државу. Све је препуштено једном човеку, Председнику државе, који има неки свој договор за западним чиниоцима да преда Косово. Последњи чин или последња фаза у том процесу предаје предстоји на јесен. Гест професора Шеварлића је на месту с обзиром на чињеницу да Парламент ћути на процес издаје", каже професор Слободан Самарџић.

Он се потом осврнуо и на Обрадовићев гест.

„Гест Бошка Обрадовића ме је мало изненадио, али ситуација је тако заоштрена и опасна да се ти виши гестови сада могу сматрати једином могућношћу да се нешто учини. Нису неке велике шансе да ће власт из моралног или емотивног разлога да пристане на ту врсту разговора, али кап је прелила чашу и иде се на потезе који су везани за егзистенцију личности. Политички делатници ће, ако треба и себе жртвовати, да би нешто изборили за ову државу“.

Професор Самарџић је прокоментарисао и фалсификовану изјаву руског амбасадора Александра Боцана Харченка од стране режимског листа „Политика“, где је у наслову имплицирано да је Русија одустала од Резолуције 1244.

„Наслов Политике је фалсификат, амбасадор Харченко је у интервјуу рекао да процес мора да се одвија на основу Резолиуције 1244, значи преговори о Косову би требало да се одвијају на основу и у оквирима постојеће Резолуције, а ако би се завршили успешно, онда би, разуме се, била донета нова Резолуција. Наслов Политике намеће читаоцу да Русије више не подржава Резолуцију 1244 и то иде на душу листа Политика и на срамоту њене велике традиције, али она је у уској вези са политиком Александра Вучића. Њему је јако потребно да се јавност убеди у то да је Русија одустала од Резолуције 1244 и отуда такав наслов. Политика је послушала налог Александра Вучића и направила срамни фалсификат покушавши да превари народ Србије. То је велика, велика срамота“, констатовао је за Србин.инфо професор Слободан Самарџић.