Прочитај ми чланак

Самарџић на КиМ: Супротставите се споразуму како можете

0

Slobodan-samardzic

(ФоНет)
Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је данас да бриселски споразум о Косову значи „гажење институција државе Србије на Косову“.

„Петнаест тачака Споразума потписаног у Бриселу значи гажење институција државе Србије на Косову. Све остало што се прича о финансирању, функцијама Србије на Косову, комуникацији са општинама, помоћи, посетама и сличном је секундарно“, рекао је Самарџић на конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Самарџић је истакао да ако се држава одриче дела територије, она то треба и да каже јер је споразум писани акт који „има правну форму о предаји Косова властима у Приштини“.

Потпредседник ДСС је подсетио да се од Уставног суда Србије очекује да обави свој посао и оцени уставност споразума и уредби Владе.

„Добијање датума за почетак преговора за чланство у ЕУ је обична фикција и Србија је спремна да зарад добијања датума жртвује део територије од посебног значаја за државу, да жртвује Србе који живе на том простору, своју историјску традицију и споменике, живе цркве и манастире који говоре о присуству Србије и Срба на овом простору, да жртвује имовину и природна богатства“, рекао је Самарџић.

Подсетио је да је ДСС у јануару упозорио да је важно обратити пажњу на питање чији ће држављани бити Срби на Косову када се заврше преговори у Бриселу.

„Одговора на питање није било јер су они знали да по том плану Срби треба да постану држављани Косова“, рекао је Самарџић и нагласио да је „садашња прича о документима још једна магла и бацање прашине људима у очи“.

„Ако се ствари заврше са изборима за локалну самоуправу, тада ће бити готово и са питањем држављанства“, рекао је Самарџић и додао да би грађане требало суочити са могућим последицама.

Самарџић је навео да људи који живе на Косову треба да се супроставе томе онако како могу. „То је могуће или јасним показивањем свог става или окупљањем у институције које би могли да одрже. То су четири општине и могућа скупштина тих општина“, рекао је Самарџић.

Истакао је да је важно „јасно показати вољу да се не жели живети“ под Приштином, што би могло да утиче на центре одлучивања у Европи, првенствено у Немачкој.
У Косовској Митровици данас је одржана седница Главног одбора ДСС.