Прочитај ми чланак

САД ЖЕЛЕ КОНАЧАН ДОГОВОР Вучић притеран уза зид – Трамп сигурно не долази случајно

0

Могуће присуство америчког председника Доналда Трампа разговорима председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија у Белој кући знак је да ће на столу, осим раније најављених економских, бити и политичке теме. Саговорници портала Нова.рс сматрају да би уз Трампово посредовање могле да буду договорене смернице будућег споразума Београда и Приштине, а по угледу на договор који је недавно постигнут између Израела и УАЕ.

Састанак Александра Вучића и Авдулаха Хотија у Вашинтону првобитно је био заказан за 2. септембар, да би приштински медији потом најавили његово одлагање за неколико дана, како би тим разговорима могао да присуствује и амерички председник Доналд Трамп.

foto: tanjug/ap

У међувремену, званично је потврђено да ће састанак у Белој кући бити одржан 4. септембар, а могуће присуство Трампа до сада нико није демантовао нити потврдио.

Познаваоци прилика наводе да ће амерички председник посредовати разговорима Вучића и Хотија у случају да постоји могућност да буде постигнут договор две стране.

“Трамповим присуством тај састанак пар екселанс постаје политички. Он не би долазио на састанак само због неких економских пројеката. Београду и Приштини ће у Белој кући сигурно нешто бити понуђено, од чега се лако не може одустати”, наводи за Нова.рс дипломата Срећко Ђукић.

Он каже да би могао да буде постигнут договор по угледу на онај који су у кратком року недавно склопили Уједињени Арапски Емирати и Израел, такође уз посредовање Доналда Трампа, а којим су две државе ставиле тачку на спорења која су трајала чак 49 година.

Наиме, на основу тог договора Израел се сагласио да суспендује планирано анексирање делова територије Западне обале, а у заједничкој објави са САД-ом и УАЕ наведено је да ће се делегације састати у предстојећим недељама како би потписале споразуме о директним летовима, безбедности, телекокомуникацијама, енергетици, туризму и другим областима и здравственој заштити.

Ђукић додаје да би овај састанак у Белој кући довео у везу са писмом који је Трамп крајем 2018. упутио Вучићу и Хашиму Тачију, а у коме је, између осталог, навео да је договор Београда и Приштине “на дохват руке” и да се “радује прилици” да их угости у у Белој кући, како би “прославили оно што би представљало историјски споразум”.

“Састанак у Белој кући уз посредство Трампа сигурно ће дати резултате, осим ако нека страна не одустане од тих разговора, када види агенду”, закључује он.

Да би неки договор Београда и Приштине могао да буде постигнут у Вашинтону, у случају да састанаком буде председавао председник Трамп, сматра и Драган Ђукановић, професор на Факултету политичких наука. Он, међутим, наводи да не треба очекивати постизање детаљног свеобухватног споразума, већ, како наводи, више ‘путоказе’ , а по узору на недавну Заједничку изјаву САД, Уједињених Арапских Емирата и Израела.

“Дакле, у случају Трамповог присуства могуће је да ће се те стратешке смернице одредити, а да ће операционализација појединих сегмената договора бити препуштена ЕУ”, каже Ђукановић.

Београд жели економски, Вашингтон циља на политички споразум

Професор на Лондонској школи економије и политичких наука (ЛСЕ) Џејмс Кер-Линдзи рекао је за Тањуг да власти Србије желе да на састанку у Вашингтону фокус буде на економском споразуму, а не на политичком решењу, али да то није оно што жели Вашингтон, без обзира што би и економски споразум био нека врста успеха за Белу кућу.

Линдзи је навео да ће у Белој кући на Србију бити извршен велики притисак да потпише коначни споразум.

“Америчка влада жели да види свеобухватни политички споразум између Београда и Приштине”, каже Кер-Линдзи за Тањуг, уз констатацију да се САД надају да би могле да постигну још један дипломатски успех какав је био недавно потписани споразума између УАЕ и Израела.