Прочитај ми чланак

САД прете Србији санкцијама

0

Амбасада САД у Србији поновила је "забринутост што Србија набавља руску војну опрему" и позвала Београд да "одустане од трансакција са Москвом које могу да изазову санкције".

– Позивамо све наше савезнике и партнере да се одрекну трансакција с Русијом које ризикују покретање санкција према Закону о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (ЦААТСА). Више пута смо изразили забринутост због набавке руске војне опреме у Србији, укључујуц́и планирану куповину система ‘Панцир’, са високим владиним званичницима – наводи се у одговору Амбасаде.

FOTO: PRINTSCREEN RTS

Амбасада пише да Сједињене Државе и Русија имају „врло различите визије за будуц́ност Западног Балкана“. С једне стране, „Вашингтон снажно подржава европски пут Србије и њен постављени циљ чланства у Европској унији“, а с друге стране, „Москва се активно противи западној интеграцији региона и настоји да спречи решавање етничких тензија, маргинализује утицај САД и ЕУ, и успори или спречи земље Западног Балкана да следе своју, независну оријентацију“, пише Амбасада САД у Србији.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је 4. марта да је дан раније ракетни систем који је Србија купила од Русије комплетиран четвртом испоруком делова руског противваздушног (ПВО) система „Панцир“.

Радио слободна Европа каже да је та „нова куповина наоружања и војне опреме из Русије изазвала забринутост у Бриселу и Вашингтону“ и да је, у изјави за „Глас Америке“ портпарол високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Петер Стано 25. фебруара изјавио да је потребно да Србија усагласи своју спољну политику са политиком Европске уније.

Могуће санкције Србији први пут је новембра 2019. поменуо специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер.

РСЕ подсећа да је председник Србије у децембру 2019. најавио да ће Србија стати с куповином оружја и да ће се „ићи на додатне реформе“ војске, што је касније, пише РСЕ, поткрепљено смањеним буџетом за одбрану за 2020. који су посланици Скупштине Србије изгласали у децембру 2019. године.

Србија и даље очекује испоруку тенкова Т-72 и дела оклопних возила БРДМ-2, које је као донацију добила од Русије, као и четири борбена авиона руске производње МиГ-29 из Белорусије који су на ремонту у Ваздухопловном завода Барановичи.