Прочитај ми чланак

САД НЕМА 100 ЕВРА: Пензионерима од Вучића – пакети са витаминима!?!

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас на телевизији Хепи да ће још један пакет помоћи бити донет до Сретења, али да њиме неће бити изостављени пензионери. Међутим, овога пута ће добити и пакете са витаминима.

Наиме, он је рекао и “да ће гледати да током ове године опет мало помогне народу, али да неће моћи опет да се да 100 евра”.

“До Сретења ћемо донети још један пакет помоћи, не издашан као раније. Ићи ћемо на секторску подршку привреди, а гледаћемо и да додатно помогнемо пензионерима. Гледаћемо да обезбедимо пакете за сваког пензионера са витаминима за јачање имунитета. Али, вакцинација је суштина. Гледаћемо и да током следеће године опет мало помогнемо народу, да подстакнемо домаћу потрошњу, али неће моћи опет 100 евра. Најтеже питање је мораторијм за плаћање пореза, кад уђете у вишеструко одлагање, срушите систем. Али рачунајте да ћемо у кешу помоћи у износу од милијарду евра, јер желимо да имамо 5-6 одсто раста БДП”, рекао је између осталог Вучић.

Он је рекао и да ће пензионери већ у фебруару добити пензију увећану за шест одсто, а онда и шта ће садржати пакети с витаминима.

“Пензионери би до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком. То су ситнице, али показују део бриге да се изборимо за здравље”, рекао је Вучић.

Подсетимо, пензионерима је 17. децембра уплаћена помоћ од по 5.000 динара, а како је тада најавио председник Србије Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали, пензионерима су од 1. јануара пензије увећане за 5,9 процената, у складу са швајцарском формулом за усклађивање пензија.

Швајцарска формула предвиђа да се једном годишње пензије усклађују 50 одсто са инфлацијом, а 50 одсто са растом плата.

Иако је држава пензионе пред Нову годину “наградила” са по 5.000 динара, већ од 1. јануара, тај новац им је “избијен” из новчаника силним поскупљењима.

Па тако електрична енергија у Србији поскупљује од 1. фебруара за 3,4 одсто. Агенција за енергетику је саопштила да је одобрила Електропривреди Србије повећање цена електричне енергије те ће просечни рачуни за струју бити увећани за 122 динара.

Ипак, према последњим информацијама, чини се да ће поскупљење бити знатно веће од поменутог просека пошто држава подиже накнаду за подстицај повлашћених произвошача електричне енергије са тренутних 0,093 на чак 0,437 динара по утрошеном киловату.

После струје на ред долази и вода, па тако Крагујевчани и Београђани од јануара скупље плаћају воду.

Наплата иде преко “Инфостана”, а цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача је, како су навели у ЈКП “Београдски водовод и канализација”, повећана за пет одсто од првог дана 2021. године.

Осим наведеног, од 1. јануара су веће цене и цигарета, ТВ претплате, ПЦР тестова, као и пореза на имовину.

Подсећања ради, након што је држава на рачуне пензионера уплатила пет хиљада динара новчане помоћи, један од њих одлучио је да тај износ поштом пошаље председнику Србије Александру Вучићу.

“Не желим милостињу, нити понижење”, поручио је пензионер Миле Делић, који је други пут вратио помоћ намењену најстаријима.