Прочитај ми чланак

Ружичасти извештај Европске комисије уступак Вучићу пред изборе

0

Посланица Европског парламента из редова зелених Виола фон Крамон, која је уједно и известилац ЕП за Косово, оценила је да је извештај Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ донекле "ружичаст" те да јесте нека подршка власти пред изборе. Наиме, то има везе и са чињеницом да га је представио известилац за проширење ЕУ Оливер Вархељи који је мађарски посланик. Она је у разговору са предствницима медија рекла и да очекује да однос нове владе Немачке буде другачији у односу на онај који је имала влада канцеларке Ангеле Меркел.

Посланица Европског парламента из редова зелених која је уједно и известилац ЕП за Косово каже да извештај Европске комисије јесте нека врста подршке актуелној власти. Како је рекла, писао га је мађарски посланик и представљен је уочи избора у Србији у априлу следеће године.


Оно што је чињеница јесте да је ово можда један од најпозитивнијих извештаја ЕК до сада. По први пут, рекло би се, актуелна власт је била задовољна. Иза извештаја стоји комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи који је близак сарадник са мађарским премијером Виктором Орбаном, аутократом и „пријатељем“ председника Србије Александра Вучића.

Подсетимо, у извештају Европске комисије наводи се да је Србија у кључним областима остварила ограничени напредак . Ма колико некоме то звучало као критика, заправо је потврда напретка.

Ограничен јесте, али је напредак.

Оно што је чињеница јесте да је Европска комисија у свом извештају занемарила важне ствари – кршење владавине права у Србији, угрожавање слободе медија, умешаност високих фунционера у корупционашке афере и криминал, заробљене независне институције, говор мржње, таргетирање неситомишљеника…

Оно што такође интересује грађане али и актуелну власт јесте какав ће однос према Србији имати будућа нова влада Немачке.

И даље актуелна канцеларка Ангела Меркел, чија је чврста рука обликовала европску политику пуних 16 година, ускоро одлази јер је њена странка изгубила изборе.

Она је у својој последњој посети јасно дала подршку председнику Србије Александру Вучићу, уз оцену да је он човек који испуњава обећања.

Ствари се у немачкој међутим сада мењају, па је једно од питања које је упућено Виоли фон Крамон било и да ли ће однос нове владе бити другачији према актуелној власти у Србији.

Она је одговорила да ће курс свакако бити другачији.

О формирању владајуће коалиције у Немачкој преговарају социјалдемократе (СПД), Зелени и Либерали (ФДП). Олаф Шолц, вођа СПД-а, умногоме подсећа на канцеларку и многи сматрају да је победу на изборима однео зато што су бирачи уверени да ће задржати чврстину Меркелове. Њена странка, ЦДУ не учествују у овим преговорима.