Прочитај ми чланак

Руски Регнум: Вучићева Влада за санкције Русији, предају КиМ и улазак у НАТО

0

Председник Србије Александар Вучић изабрао је владу која ће му помоћи да оствари сопствене интересе. Не може се рећи да ће бити прозападна, али сигурно неће бити ни проруска.

Нова влада Србије није осмишљена тако да не буде ни прозападна, ни проруска, ни просрпска; осмишљен је да штити интересе једне личности – председника Србије Александра Вучића. Ово мишљење је руској агенцији РЕГНУМ изнео лидер српског опозиционог покрета „Ослобођење“ Млађан Ђорђевић.

Подсетимо, Александар Вучић је на седници ЦК Српске напредне странке 23. октобра саопштио састав нове владе Србије. Ана Брнабић остаје премијерка, а лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, који је ту функцију већ обављао од 2014. до 2020. године, постаје министар спољних послова. Синиша Мали остаје министар финансија. Министар одбране Александар Вулин напушта владу и води Безбедносно-информативну агенцију Србије, а Дубравка Негре преузима функцију министра рударства и енергетике Зоране Михаиловић. На челу Министарства одбране биће градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

„Од када је на власт дошла Српска напредна странка Александра Вучића, избори у Србији се заправо одржавају сваке године и по. Чињеница да се ова влада формира у року од седам месеци од избора говори да није битно ко ће на челу ког министарства. Министри не одлучују и нико их ни за шта не пита. Конкретно, у овом случају говоримо о томе да је власт изабрана према преференцијама самог Вучића. Ово није прозападна или проруска власт. Није ни просрпска – то је провучићева влада која ће радити на томе да актуелни председник Србије остане на власти“, рекао је Ђорђевић.

Упитан да прокоментарише да Зорани Михајловић, главној поборници прозападног курса Србије из претходне владе, није место у новом кабинету, Ђорђевић је напоменуо да та чињеница не би требало да прија Русији, јер је њена наследница Негре иста. „Западна личност“ као и сама Михајловић.

„У том смислу кадровске одлуке нису битне. Главно питање је политичка оријентација самог Александра Вучића. Влада која се сада формира имаће неколико задатака. Први је да се спољна политика Србије усклади са политиком ЕУ и уведе санкције Русији. Други је да се затвори питање Косова и Метохије и обезбеди да сепаратистичко Косово уђе у УН. Трећи задатак је отварање пута за улазак Србије у НАТО. Пре тога ће бити потребно уништити Републику Српску и створити централизовану Босну и Херцеговину“, сматра српски политичар.

Према његовим речима, реализација свих ових задатака ће довести до тога да се Београд додатно удаљава од Русије. Србија ће са таквом владом моћи да постане део процеса евроатлантских интеграција, додао је Ђорђевић.

Политичар је напоменуо да повратак Ивице Дачића на место министра спољних послова на први поглед личи на намеру Београда да се бори за очување Косова и Метохије у саставу Србије, пошто је током његовог претходног мандата један број држава отказао признање. независности Косова, а сам Дачић је на добром гласу у Русији, која је главни савезник Србије у одбрани Косова и Метохије на међународним платформама.

„Али не смемо заборавити да је Ивица Дачић особа која је потписала Бриселски споразум 2013. године, тако да је његова борба за Косово фарса. У том смислу, улога Дачића биће управо супротна. С обзиром на добру Дачићеву комуникацију са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, његов задатак је највероватније да убеди Русију да истрпи увођење одређених санкција од стране Србије. Српски медији су раније већ позвали Русију да разуме тешку ситуацију у којој се налази руководство Србије. Слушајући такве изјаве, могло би се помислити да би Руси требало да буду срећни ако им Србија уведе санкције“, рекао је Ђорђевић.

Политичар је додао да је српска јавност уверена да је отказивање признања независности Косова од стране неких држава заслуга руске дипломатије, будући да сам Дачић нема неопходан политички ауторитет да убеди страну државу на такав корак.

Али све ће то бити узалудно ако Косово постане чланица УН и ако се потпише „свеобухватни добросуседски споразум” са Приштином, на коме ради Вучић. Улога Ивице Дачића је да најболнија питања сакрије од очију становништва, прикаже их у погрешном светлу и обмане народ. Реч је о неоснованом патриотизму и псеудорусофилству, што је још једном потврђено током гласања у Генералној скупштини УН, када је Србија подржала пету антируску резолуцију. Нисмо чули да се Дачић противио. У предизборној кампањи је максимално искористио своју „проруску” позицију, донела му је велики број гласова, али после избора није учинио ништа конкретно да спречи Србију да се укључи у антируске декларације. Нема разлога да се мисли да ће променити понашање чим седне у фотељу министра спољних послова.