Прочитај ми чланак

Руски РЕГНУМ: Вучића треба УХАПСИТИ због ИЗДАЈЕ Косова

0

Руска агенција Регнум је објавила анализу недавно одржаних преговора Београда и Приштине у Бриселу. Своје мишљење и коментаре је дало више експерата и познаваоца политичких прилика у Србији. Из разговора са њима издвајамо коментар председника покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића

„Од Александра Вучића се тражи да испуни само једно – или да призна независност Косова, или да сепаратистичком ентитету обезбеди место у УН. Албанци сада не желе да се договоре ни о чему док Вучић не испуни овај последњи услов“, рекао је српски политичар. Ђорђевић је истовремено нагласио да се овај последњи корак не може предузети без пристанка Русије.

Фото: Н.С.

„Преговори који се тренутно воде у Бриселу уз посредовање ЕУ нису у интересу Београда. Покрет ‘Ослобођење’, захтевао је да се српски председник повуче из ових преговора и захтевао од међународне заједнице, пре свега, безбедносне гаранције за српско становништво на Косову и Метохији, као и гаранције за српску православну цркву и српске споменике културе. Такође, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и Кумановим споразумом из 1999. године, захтевамо повратак 999 наших снага безбедности на Косово, што би осигурало безбедност наших објеката “, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, током бриселског преговарачког процеса председник Вучић је земљу ставио у положај да се готово добровољно одрекла државности на Косову и Метохији, заузврат не добивши апсолутно ништа, чак ни озлоглашену „Заједницу српских општина“, која је једноставна НВО без икаквог стварног ауторитета.

„Ово је јединствен случај у историји када лидер неке државе преговара како би дао све, а ништа не би добио. Узалуд се Вучић, након још једне рунде разговора у Бриселу, жалио новинарима да албанска страна не жели да се сложи ни са једним његовим предлогом. Јасно је да им је већ све дао, а сада чекају улазак у УН. Стога сматрамо да је Вучић починио издају националних интереса и да би требало да буде изведен пред лице правде због очитог кршења устава Србије. Наравно, то се неће догодити све док је на власти његова Српска напредна странка. Али када дође до промене власти, први корак је отказивање свих издајничких споразума које је Вучић потписао са ратним злочинцима – Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем “, закључио је Ђорђевић.