Прочитај ми чланак

Руски политиколог: Вучића чека тужна судбина Јануковича, политички је готов

0

Александар Вучић би могао да понови тужно искуство свог украјинског колеге Виктора Јануковича. И први кораци су већ предузети, оценио је руски политиколог Иван Мезјохо за руски канал 5.

Мезјохо, који је председник Кримске регионалне јавне организације „Центар за политичко образовање“ сматра да председник Србије Александар Вучић следи пут бившег председника Украјине Виктора Јануковича и тиме прави велику грешку.

„Јасно је да је Вучић под притиском Запада. Он се охрабрује да се Србија придружи антируским санкцијама. Истовремено, он је, наравно, изабрао апсолутно погрешну спољнополитичку реторику, а најновија изјава о непризнавање Крима и нових региона Руске Федерације, наравно, имала је одјека у српској заједници“, објашњава.

Избором тог пута, додаје он, српски лидер је кренуо путем свог бившег украјинског колеге Виктора Јануковича.

Ово последње је изневерило политику такозваног мулти-вектора, а за њега (Јануковича) се завршило лоше, присећа се политиколог.

„Он није морао да говори о територијалном интегритету Украјине, могао је бар да ћути на ту тему, да уопште не води дискусију. Међутим, понашао се другачије, понашао се на исти начин као и Виктор Фјодорович Јанукович у Украјини својим чувеним мулти-векторски приступом. Како се завршило за Јануковича и Украјину, сви знамо. Не желим такву судбину Вучићу и Србији“, рекао је он за 5-тв.ру.

Он је истовремено додао да постоји објашњење за Вучићеву политику двоструких стандарда.

Мир у Србији је, рекао је он, на ивици великог рата. Геополитичка ситуација се захуктава, нема договора у влади, Запад врши притисак, остала је само једна ствар – да се манервише.

Међутим, испоставило се да је то лоше по њега, сматра политиколог.

„Он то не ради вешто, донекле увредљиво за нашу земљу. Не кажем само да Вучић није морао да говори о Криму и новим регионима, да не би био познат као противник Руске Федерације или незахвална особа. Из неког разлога заиста не може да призна територије као руске, али га нико није терао да говори о том непризнавање „, објаснио је Мезјохо.

У сваком случају, подсетио је, српски народ је пријатељски настројен према Русији, а последњи протести су то још једном доказали: становништво није отворено подржало Вучићеве изјаве о непризнавање нових територија Руске Федерације.

„И то погађа Вучићев рејтинг. Стога мислим да је данас мало вероватно да ће поднети оставку, али његова политичка каријера у будућности је велико питање“, закључио је руски политиколог.