Прочитај ми чланак

РУСКИ МИТРОПОЛИТ: Мило Ђукановић ће завршити као Петро Порошенко!

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић ће завршити политичку каријеру као бивши председник Украјине Петро Порошенко, рекао је председник Одељења за спољноцрквене везе Московске патријаршије митрополит Иларион Волоколомски у интервјуу телевизији „Русија 24“.

„Дејства Ђукановића подсећају на бившег председника Украјине Порошенка. То су прогони канонске цркве, под изговором стварања националне цркве, и напади на епархије Српске православне цркве у Црној Гори. Могу претпоставити да ће Ђукановић завршити као Порошенко, јер народ не опрашта грешке својим руководиоцима“, рекао је руски митрополит.

Он је додао да спорни Закон о слободи вероисповести „не спречава да се имовина преда расколницима, као што се то десило у Украјини“.

Подсетимо — уочи Нове године Парламент Црне Горе је већином гласова усвојио Закон о слободи вероисповести, који је изазвао талас протеста широм Црне Горе, а и шире. Васељенски патријарх Вартоломеј је саопштио да је за њега једина канонска црква у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве и да никада неће признати такозвану „црногорску православну цркву“.

Зашто Вартоломеј подржава СПЦ у Црној Гори, а расколнике у Украјини?

Васељенска патријаршија се води праксом двојних стандарда када је у питању признање расколника у свету, изјавио је председник Одељења за спољноцрквене везе Московске патријаршије митрополит Иларион Волоколомски за телевизију „Русија 24“.

„На челу црногорских расколника је бивши свештеник Васељенске патријаршије, који је избачен из Патријаршије, док је на челу украјинских расколника Филарет (Денисенко), којем је забрањено да служи и којег је рашчинила Руска православна црква. Јасно се види пракса двојних стандарда којима се воде у Цариграду“, рекао је митрополит Иларион, одговарајући на питање зашто цариградски патријарх подржава канонску Српску православну цркву у Црној Гори, док је у Украјини стао на страну расколника.

По његовим речима — црногорски раскол је много мање значајан од раскола у Украјини.

„Видимо да црногорски расколници нису успели за сада нечим да заинтересују патријарха Вартоломеја да стане на њихову страну“, претпоставио је представник руске Цркве.

Он је нагласио да реч васељенског патријарха „није много скупа“.

„Патријарх Вартоломеј је још 2016. године подржао канонску цркву у Украјини (Украјинску православну цркву), а већ 2018. године је саопштио супротно. Зато, ако Вартоломеј сада подржава српску Цркву у Црној Гори, то не значи да кроз две године неће подржати раскол“, закључио је Иларион.