Прочитај ми чланак

Руски медији: Вучићу пада популарност, покушава некако да остане на власти

0

Председник Србије Александар Вучић распустио је парламент и одредио нови датум одржавања ванредних избора.

Шта је разлог одлуке о распуштање парламента и како би то могло да утиче на сукоб са Косовом питања су која анализира руски медиј Абзац.

Зашто распустити парламент

Ванредни избори у децембру биће трећи у последње три и по године. Како примец́ују многи западни експерти, они се одвијају у позадини заоштравања односа између Србије и Косова.

Гардијан пише, указује руски медиј, да ће распуштање парламента и ванредни избори омогућити Вучићу да купи време и одложи одлуке о нормализацији односа са Косовом, као и да ојача позицију своје странке.

„Према прогнозама, коалиција владајуће Напредне странке и Социјалистичке партије добиће око 44 одсто гласова и поново формирати већину. Коалиција опозиционих странака добија 38 одсто. Остатак гласова отићи ће националистичким странкама“, наводи се у тексту.

Стручно мишљење

Јелена Гускова, историчарка и главна истраживачица Института за словенске студије Руске академије наука, рекла је у коментару за Абзац да одлука о распуштају парламента није повезана са протестима, те да је Балкан је и даље прилично миран.

„По мом мишљењу, ово је покушај да се остане на власти. Александар Вучић је увек помно пратио рејтинг популарности своје странке и подршку сопственој кандидатури за председника. Сада је рејтинг постепено почео да пада и тај тренд ће се наставити. Да би победио на изборима, потребно је да се одрже што је пре могуће“, рекла је.

Она је истакла да постоји још један разлог за распуштање парламента. То је последица чињенице да је Европска унија заправо изнела ултиматум Вучићу о признању Косова:

„Раније се то наговештавало, али сада је ситуација на Косову ескалирала. Ванредни избори омогућиће одлагање одлуке о том питању на најмање шест месеци, јер ниједна одлука не може да се донесе без парламента.“

Након реизбора, Вучић ће бити безбедан најмање две године и моћи ће мирно да преговара о признању независности Косова, указује Гускова. Истовремено, народ у Србији је уверен да је немогуће говорити о будућности региона без референдума и они ће вероватно гласати против независности.

Гускова је коментарисала и учеснике на изборима у Србији. „Што се очекиваних учесника тиче, поред напредњака, у плану су још два опозициона покрета. Једна од њих је проевропска „Србија против насиља“, друга су патриотске странке „Двери“ и „Заветница“. Морам да кажем да сада расте рејтинг патриотских политичких снага, јер је народ једноставно уморан од све те проевропске политике“, рекла је Гускова.

Она је закључила да ванредни избори нису нови за Србију, то се дешавало више пута. А резултати избора су такође прилично очекивани.