Прочитај ми чланак

Руски медији: Вучић најпрозападнији политичар у Србији, даће оставку кад преда КиМ

0

Руски медији доста пажње посвећују „Вучићевом попуштању пред захтевима Запада“, пише високотиражни Московски комсомол (МК).

Србија пролази кроз најтеже тренутке у својој историји, али Србија, упркос великом притиску Запада, још увек не уводи санкције Русији и одржава контакте са Москвом“, пише МК.

Foto: Printscreen

Полина Соколова, истраживач на Катедри за европске политичке студије ИМЕМО РАС, истакла је за исти лист да је већина становништва у Србији „проруски оријентисана и да је само мали део на страни Запада и против Русије“ и, сматра она, Вучић је тога свестан и узеће је у обзир приликом одлучивања о прихватању немачко-француског плана за Косово.

Она сматра да Вучићева претња да ће поднети оставку „у овом тренутку није реална” и да ће то „учинити” тек када буде донео одлуку о Косову, а да ће „његов наследник наставити да спроводи Вучићеву политичку линију”.

Осим тога, Соколова сматра да је Вучић „најпрозападнији политичар којег Срби могу да изаберу на изборима”.

– Од њега тешко да можемо очекивати већег прозападног политичара – уверена је Соколова.

Међутим, Руси захтевају да се Вучић јасније изјашњава, а не да стално, како мисле, „дискутује између Русије и Запада“.

Соколова више није толико сигурна у Вучићеву лојалност, јер каже да се он очајнички опире увођењу санкција Русији, али је „питање колико ће још моћи да издржи”.

Она сматра да је Вучић свестан ситуације и упозорава да је „у последње време оклевао“ због подршке јавности савезу са Русијом и разуме да би спровођење немачко-француског плана и одрицање од Косова имало озбиљне последице по њега.

Подсетимо да након последњих преговора први пут (барем не јавно) није било састанка с руским амбасадором Александром Боцан Харченком, којег су српски политичари увек извештавали о одржаним разговорима. То може бити врло индикативно пошто је познато да је руски амбасадор од српских власти тражио да Србија не суделује више ни на каквим међународним скуповима на којима нема руског представника.