Прочитај ми чланак

Руски медији: Предају Косова потписаће Ана Брнабић уместо Александра Вучића?

0

Постоји велика могућност да српске власти ускоро потпишу такозвани француско-немачки план за Косово.

Истовремено, документ неће потписати председник Александар Вучић, већ премијерка Ана Брнабић наводи ИА РЕКС данас, позивајући се на свој извор близак српској владајућој коалицији.

Према извору, овај документ је првобитно предложено да потпише министар спољних послова Србије Ивица Дачић, чији је потпис и на Бриселском споразуму из 2013.године којим се регулишу односи Београда и Приштине. Међутим, Дачић је то одбио. Француско-немачки план је у суштини продужетак Бриселског споразума, додао је извор.

Ана Брнабић, по свему судећи, после наредних избора више неће бити председница Владе Србије, напомиње саговорник РЕКС-а .

Подсетимо, раније је високи представник ЕУ Жозеп Борел потврдио да ће 27. фебруара у Бриселу бити одржан састанак председника Србије Александра Вучића и премијера отцепљеног Косова Аљбина Куртија . „Позвао сам их на разговоре, јер имамо предлог на столу и надам се да ће прихватити овај предлог као пут који води ка нормализацији односа“, рекао је Борел немачким медијима.

Подсећамо и да, у складу са француско-немачким планом, Србија неће имати приговор на пријем сепаратистичког Косова у међународне организације, укључујући УН, а Запад, заузврат, неће инсистирати да добије формално признање независности Косова од Београд.