Прочитај ми чланак

Руски експерт: Србија да буде наша база на Балкану, авионима крећемо на Косово!

0

Ако Русија одлучи да јој Србија буде упориште на Балкану онда ће са војском ући у Приштину - рекао је познати руски политиколог.

Сукоб између Србије и Косова умало је прерастао у сукоб пуних размера. Сада је ситуација у замрзнутом стању, али није искључена даља ескалација.
Познати политиколог Јевгениј Сатановски сугерисао је како Русија може да помогне Србији.

Питање признавања српских докумената на територији самопроглашене Републике Косово требало је да се реши већ неколико година. Међутим, недавно је то умало довело до сукоба између косовских специјалних снага и етничких Срба који живе на северу непризнате републике.

Изјава руског министарства спољних послова о спремности да пружи помоћ Београду могла би да одигра важну улогу у одлуци САД да позове Косово да замрзне сукоб.

Међутим, неки су изразили сумњу у могућност пружања помоћи Србији. Уосталом, ваздушни простор Србије је затворен за руске летелице.

Политиколог Јевгениј Сатановски сматра да то неће постати никаква озбиљна препрека ако се укаже потреба. У емисији канала Соловјов ЛИВЕ, оријенталиста је рекао да Оружане снаге Руске Федерације имају богато искуство у извршавању задатака било које сложености, чак и оних који се сматрају немогућим.

Сатановски је као пример навео Сирију, признајући да постоје потешкоће са логистиком. Међутим, руска ваздухопловна база у Хмејмиму и логистички центар руске морнарице у Тартусу раде без икаквих потешкоћа са снабдевањем.

„Ако се донесе одлука да имамо логистичке везе на Косову, а Србија постане наше упориште на Балкану, онда ће то бити спроведено. Никаква изолација Србије неће спречити Русију да уђе у Приштину, па чак и у проблему десетине пута већем“, приметио је политиколог.

Искуство руске војске омогућиће да се, додуше, и формално, носи са изолацијом Србије. Главна ствар је пронаћи нови приступ, рекао је Сатановски.