Прочитај ми чланак

Руски експерт: Циљ Запада да очисти Косово од Срба

0

Циљ политике Запада према Косову је да организује друштво без етничких Срба и тако створи услове за његово признавање, сматра професор упоредних политичких наука на Московском државном универзитету за међународне односе при МИП Русије Елена Пономарјова.

„Циљ је очигледан. На Косову и Метохији не треба да остане ниједан Србин… Њихов задатак (западних земаља) је да изграде етнички чисту заједницу. Срби их у томе спречавају. Стога ће им се стварати свакакве немогуће услове“, рекла је Пономарјова на округлом столу у медија центру „Русија севодња“ о актуелној ситуацији на северу Косова и Метохије.

foto: youtube

Према њеној прогнози, када у региону не буде остао ниједан Србин, Запад ће директно покренути питање признавања самопроглашеног Косова од стране Србије.

Избори за локалну самоуправу одржани су 23. априла у четири општине на северу Косова и Метохије, уз бојкот Срба који живе у тим областима. Због тога је излазност била само 3,47 одсто. Као резултат тога, у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, насељеним углавном Србима, „победили су“ кандидати албанских партија.

На протест против резултата „избора“ изашло је хиљаде Срба. У њиховом сукобу са снагама безбедности повређена су 52 Србина и најмање 30 војника КФОР-а.

Председник Србије Александар Вучић је 26. маја подигао војску Србије у стање максималне борбене готовости због ситуације на Косову и Метохији. Вучић је затражио и да НАТО „хитно заустави насиље над Србима“ на Косову и Метохији.

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је у недељу да су тензије на Косову достигле максимум и да би могле да ескалирају у оружани сукоб, а да јединице Војске Србије настављају да се распоређују и заузимају положаје у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.