Прочитај ми чланак

Руски „Аргумент“: Вучићу у Давосу запрећено компромитујућим доказима! У паклу је!

0

Русија има све мање стрпљења за издају Александра Вучића. Ово потврђују и последњи извештаји руских медија.

Изјава председника Србије А. Вучића о украјинском власништву над Кримом и Донбасом била је изненађење за Русе, али га није спасила: Европска унија му је ипак поставила ултиматум да призна независност Косова, преноси руски магазин „Аргумент“.

„Авај, он никада није био пријатељ Русије. Његова политика је била да обећава апсолутно све апсолутно свима. Тако је могло да се настави докле год је свима било од користи, али сада, у контексту невиђеног заоштравања између Руса и НАТО-а, све је другачије.

Али српски народ, за разлику од власти, остаје одан савезник Русије. Јавно мњење Србије и став Српске православне цркве је оно што Вучићу не дозвољава да уведе санкције Русији и призна Косово, јер је Русија стална чланица Савета безбедности УН, брани територијални интегритет Србије.

По свему судећи, на Светском економском форуму у Давосу представници ЕУ су Вучићу претили компромитујућим доказима. Толико га је уплашио овај – лични – ултиматум, а никако ултиматум српском народу о економској изолацији.

Вучић је сада у личном паклу, уплашен је, спреман је да преда Косово Западу. Стога је бесмислица да је Србија, кажу, у безизлазној ситуацији. Сада Вучић треба да одлучи кога се више плаши – Запада или свог народа. Биће потребно – опростиће народ Вучићу. Али оно што народ никада никоме неће опростити је издаја.

– Запад је одлучио да одмах притисне Србе, јер озбиљно разматра могућност руске победе и страхује да сада има последњу шансу. И Срби озбиљно разматрају могућност ваше победе. И радују се томе – каже политиколог др Стеван ГАЈИЋ, истраживач Института за европске студије (Београд), гостујући професор на МГИМО, родом и становником Србије. – За нас, као и за вас, суверенитет је изузетно важан. Будући да смо скоро у центру Европе, недалеко од Берлина, Париза, Истанбула, не уклапамо се у светски поредак НАТО-а. И разумемо да ако не успемо, ми ћемо патити још више од вас“, пише руски „Аргумент“.