Прочитај ми чланак

Руски амбасадор у Чајетини: По руском добровољцу са Кошара названа улица…

0

Улица на Златибору је добила назив по Виталију Булаху, руском добровољцу и, како се наводи, хероју са Кошара, а таблу са његовим именом открили су данас амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

„Наш брат, бивши руски официр и ветеран ратова у Авганистану и Нагорно-Карабаху, Виталиј Булах, не жалећи свој живот дошао је у Србију да брани њено право на слободу“, поручио је Милан Стаматовић.

„За тај идеал, највреднију српску и руску реч“, додао је Стаматовић, „ дао је свој живот на Кошарама и још једном учврстио нераскидиве везе два братска народа”.

Он је најавио да ће ускоро „на Златибору бити постављен споменик посвећен руској јединици, која је прва дошла на приштински аеродром 12. јуна 1999. године, два дана након потписивања примирја, након завршетка сукоба на Косову и Метохији“.

Наводећи да се „баш сада, када се обележава 24. годишњица од Битке на Кошарама, када је Србија изложена великим притисцима да призна самопроглашену независност Косова и уведе санкције Русији“ Стаматович је рекао да „треба да се ујединимо у одбрани наших вредности, за које смо положили највеће жртве“.

„Српски народ никада неће пристати на независност Косова и увођење санкција Русији“, поручио је Стаматовић.

Он је позвао међународну заједницу да „обавља своју изворну улогу и да допринесе деескалацији сукоба у Украјини, а не да репресивним мерама подстиче распиривање сукоба, као што је то радила 1999. године на Косову и Метохији”.

Иначе, амбасадор Руске Федерације се, у седишту Општине Чајетина, састао привредницима Златиборског округа и посетио компанију Златиборац, која годинама извози своје производе у ту земљу.

Са Стаматовићем је посетио и Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом, која је отворена на Златибору 2015. године.

Александар Боцан-Харченко је изразио „захвалност привредницима и становништву Чајетине и Златибора на акцији прикупљања хуманитарне помоћи за становнике Донбаса, новог региона Руске Федерације“.

„То је доказ да у српском народу, у овом случају на вашем подручју, постоји потпуно разумевање страдања руског народа у Донбасу који је више година био изложен геноциду, а сада и нападима и бомбардовању. Због наших дугих духовних веза постоје љубав и разумевање и жеља да се пружи помоћ руском народу“, казао је амбасадор Боцан-Харченко.

Он је објаснио да је са Стаматовићем разговарао о помоћи Руске Федерације за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

„Савет безбедности Уједињених нација је јединствена организација у којој је могуће да се реши ово питање. Значајан део разговора смо посветили и поспешењу односа наших двеју земаља, тако да су са нама и руски економски саветници који ће, надам се, током представљања привреде златиборског округа моћи да чују и конкретну понуду за сарадњу“, истакао је руски амбасадор.

Стаматовић је узвратио да је „велико задовољство за све становнике Златибора и општине Чајетина да могу да помогну руски народ у угроженим подручјима, кроз скроман допринос привредника и становништва Златибора и читавог Златиборског округа“.

То је, додао је „ један вид узвраћања за помоћ коју су вековима и недавно пружали и амбасадори Руске Федерације у Србији и руски народ и Руска Федерација на заштити српских националних интереса на Косову и Метохији“.

„Братски односи два народа и добре политичке везе Србије и Руске Федерације, одличан су основ за успешну економску сарадњу. Зато смо отворили Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом која представља одличан модел како могу да се повежу локалне средине и две земље, да се успостави сарадња између привредника и привуку инвестиције са обе стране”, објаснио је Стаматовић.

Србија и Русија биће заједно

„Хвала братској Русији, која је увек била уз нас Србе. Наше везе сежу још од времена Светог Саве. За тих више од 800 година, пред нама су били разни изазови, али јединством и вером све смо их превазишли. Зато, нека не сумњају поједини центри моћи, да нећемо превазићи и ове који су данас пре нама. Србија и Русија биће увек заједно. Тако је било, тако ће и бити”, закључио је Стаматовић.

Разумевање патње руског народа

„Српски народ има разумевање за садашњу патњу руског народа, јер је и сам више пута страдао, а последњи пут током агресије и напада на Косову и Метохији“, казао је руски амбасадор.