Прочитај ми чланак

Руски амбасадор: Русији није циљ да уноси поделе у региону

0

Србија сама треба да решава и одлучује о својој будућности, а Русија никада неће имати циљ да прави поделе у региону и Европи и залаже се за недељиву заједничку безбедност, изјавио је вечерас амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко на пријему у руској амбасади поводом Дана браниоца отаџбине.

Говорећи о Дану браниоца отаџбине, амбасадор Боцан-Харченко се прво захвалио гостима, а потом нагласио да је овај празник симбол руске историје и херојских традиција.

„Отвореног срца и отворене душе изражавам захвалност што сте са нама на овај празник који је симбол историје руске војске и херојских традиција, јединства војске и народа. Ово је празник целог руског народа. Ово је празник стваралаца победе и оне највеће, у великом отаџбинским рату чију 75. годишњицу обележавамо ове године“, рекао је он.

Амбасадор је нагласио да модерна руска армија наставља традицију својих предака.

„Садашња руска армија брижљиво гради традиције руске војске. Она је оспособљена да одговори на сваки изазов и да помогне својим пријатељима“, казао је Боцан-Харченко.

Амбасадор је истакао да су односи Србије и Русије на највишем нивоу.

„Велика нам је част што ће представници Србије заједно са представницима Русије бити на обележавању Дана победе. Увек смо били заједно, на правој страни историје и боримо се против њене ревизије“, рекао је Боцан-Харченко.

Пријему, који је званично почео интонирањем химни Русије и Србије, присуствују председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Маја Гојковић, потпредседник Скупштине Верољуб Арсић, министри Александар Вулин, Зоран Ђорђевић, као и представници верских заједница, дипломатског кора, Војске Србије и војног дипломатског кора.

Међу присутнима су и директор полиције Владимир Ребић, председник САНУ Владимир Костић и друге личности из јавног и културног живота.

Дан браниоца отаџбине, 23. фебруар, један је од највећих руских празника, а под тим називом слави се од 1993. године у знак сећања на да првог масовног регрутовања у Црвену армију у Петербургу и Москви – 23. фебруара 1918. године, као и на прву борбену акцију против окупационе армије Немачке.

Дан браниоца отаџбине првенствено је био војни празник, који се временом трансформисао у празник свих мушкараца и представља пандан 8. марту – Дану жена.

У Русији је то нерадни дан, а према традицији мушкарцима се упућују честитке и дарују поклони.